Cresterea ponderii energiei din surse nucleare in total se datoreaza intrarii in exploatare comerciala a Unitatii 2 de la Cernavoda, in toamna anului trecut. In primele doua luni ale anului curent, Unitatea 2 a functionat la o capacitate de 95%.
In ceea ce priveste punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, oficialul Nuclearelectrica a mentionat ca acest proiect este conditionat de anumiti factori, ca amenajarea Dunarii in zona Bala, de catre Ministerul Transporturilor si realizarea centralei de la Tarnita.
In plus, Chirica a aratat ca este nevoie de implicarea Transelectrica pentru asigurarea racordului la sistemul energetic national a celor doua reactoare, odata cu modificarea codului retelei pentru ca reactoarele sa functioneze ca baza in sistemul energetic, nu fluctuant.
Totodata, directorul general al producatorului de energie nucleara a mentionat ca realizarea companiei de proiect pentru construirea celor doua reactoare se va face in doua faze.
„In prima faza, care va dura 18 luni, capitalul social al companiei va fi de 30 milioane de euro, iar la sfarsitul acestei faze, fiecare din companii va decide individual participarea in continuare la proiect”, a spus Chirica.
Acesta a precizat ca in prima faza se vor actualiza si revizui costurile proiectului, se va realiza cererea de oferte pentru selectarea contractantului sau contractorului pentru realizarea celor doua unitati si se vor solicita avizele necesare.
„Studiul de fezabilitate realizat in 2004 arata ca investitia necesara acestui proiect se ridica la 2,2 miliarde euro, fara a include costurile de finantare si nici cresterile din ultima perioada la materiale, in special otel si la manopera”, a mai spus Chirica.
Pentru finantarea proiectului, circa 30% din capital social va fi adus de investitori si 70% va fi obtinut din imprumuturi.
„Fiecare din parti va finanta proiectul proportional cu actiunile detinute si va prelua electricitatea generata de cele doua reactoare in aceeasi proportie”, a adaugat Chirica.
Cea de-a doua etapa va fi de trecere efectiva la realizarea proiectului, prin depunerea capitalului social necesar realizarii proiectului si trecerea la implementarea contractului de finalizare si a finantarii.