- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Număr record de firme nou create în România! Câte companii au fost înregistrate în 2022

06 Jan, 20:04 • Gorgorin iulia
Numărul companiilor nou create a crescut cu 3% în primele unsprezece luni din 2022, la aproape 144.000, rezultat care va transforma anul 2022 în anul reper din perspectiva spiritului antreprenorial, pragul de 150.000 de firme şi PFA-uri urmând să fie atins la final de an, potrivit estimărilor ZF.
Număr record de firme nou create în România! Câte companii au fost înregistrate în 2022

Numărul companiilor nou create în România a crescut cu 3% în primele unsprezece luni ale anului 2022, la aproape 144.000 de entităţi. Acest rezultat va transforma anul 2022 în anul reper din perspectiva spiritului antreprenorial, iar pragul de 150.000 de firme şi PFA-uri va fi depășit la finalul acestui an.

Anterior, cei mai buni doi ani pentru business nou au fost 2008 cu peste 144.000 de firme create şi anul trecut cu aproape 149.000, potrivit estimărilor făcute de Ziarul Financiar.

Citiți și: În primele 11 luni ale lui 2022, 35.000 de firme au pus lacătul pe ușă. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 23,02%

Registrul Comerţului publică lunar un indicator care măsoară înmatriculările de persoane fizice şi juridice, indicator care cuprinde de la întreprinderi individuale şi familiale la PFA şi societăţi pe acţiuni (SA) şi SRL.

Pragul de 150.000 de noi businessuri va fi depăşit pentru prima dată

După ce 2021 a adus un avans de 35% al înmatriculărilor, semn clar al poftei de business de după pandemia de Covid-19, 2022 a venit cu un ritm mult redus, dar cu o creştere firavă care permite ca pragul de 150.000 de noi firme şi PFA să cadă pentru prima dată. Mai mult, creşterea firavă de numai 3% din 2022 faţă de 2021 vine dintr-o încetinire la nivelul SRL-urilor (care au un plus de 12% faţă de anul anterior), ci din reducerea la jumătate a numărului de întreprinderi individuale, un fenomen al anului 2021, dar care nu s-a repetat şi anul trecut.

În fiecare an, pofta de business trebuie privită în raport direct cu numărul de firme dizolvate, cu cele radiate, cu firmele intrate în insolvenţă, dar datele din ultimii ani arată că în 2021 economia locală a avut un număr record de firme cu bilanţ financiar depus.

Ce arată datele de la Registrul Comerţului

Astfel, în România sunt peste 805.000 de firme cu bilanţ financiar depus, cu o cifră de afaceri de 2.000 mld. lei în 2021, peste 4 milioane de salariaţi. Nucleul cel mai semnificativ ca număr este al microintreprinderilor, în timp ce cele 2.000 de firme mari realizează jumătate din cifra de afaceri totală. Pe lângă cele 805.000 de firme, alte 430.000 de pfa-uri mai sunt active în prezent, arată datele de la Registrul Comerţului.

De asemenea, în primele 11 luni ale lui 2022, 35.000 de firme și-au închis activitatea. Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 23,02%, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, până la 35.368, faţă de 28.749 în aceeaşi perioadă din 2021.

Totodată, companiile cu capital ucrainean au atins un număr record pe piața din România. Aproximativ 20% din firmele nou create în țara noastră au domeniul de activitate din zona informaţiilor şi comunicaţiilor.

Războiul din Ucraina a determinat crearea unui număr record de companii cu capital ucrainean în România, în anul 2023, potrivit ZF. 

„Îi interesează şi piaţa din România, pentru că vor să rămână în zona aceasta a Europei. Unele multinaţionale şi-au deschis aici, angajează aici, dar au păstrat şi biroul din Ucraina, altele au mutat tot ce era în Ucraina în România. Piaţa locală e văzută şi ca un back-up, pentru că ele nu şi-au încetat în totalitate activitatea din Ucraina“, a declarat Alexandru Boboc.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, în ultimele 11 luni, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, un nivel record, ţinând cont că în total în România existau anterior în 1.100 de companii cu capital ucrainean. Majoritatea companiilor ucrainene din sectorul de IT, de la noi, își desfășoară activitatea în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Citiți și: Companiile cu capital ucrainean au atins un număr record în România. 20% din firmele înfiinţate în acest an sunt în IT

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci