- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Numarul companiilor care isi revin din insolventa a crescut mult in 2010. Cine sunt salvatorii care aduc \”bani proaspeti\”?

17 Sep, 00:01 • gecad.net
La finele anului vor aparea pe piata mai multe cazuri de companii care vor incheia cu succes procedura insolventei, si care au reusit sa se restructureze cu ajutorul unor investitori strategici, mai putin cu ajutorul bancilor sau al fondurilor de investitii, a declarat pentru DailyBusiness.ro Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.
Numarul companiilor care isi revin din insolventa a crescut mult in 2010. Cine sunt salvatorii care aduc \bani proaspeti\?

DailyBusiness.ro :

Cum au evoluat cazurile de insolventa deschise in 2010 fata de 2009?
Arin Stanescu : In primele 6 luni dosarele deschise au crescut cu circa 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dar din cauza termenelor mari de timp care se scurg de la depunerea cererii de trimitere in insolventa si pana la deschiderea procedurii, in evidente apar tot mai putine cazuri noi de insolventa. Daca azi s-a depus cererea de insolventa, primul termen se poate stabili in septembrie 2011.

Statistica arata ca in luna august s-au deschis doar 882 dosare fata de o medie lunara de 2.000 de dosare pana in august.

Intarzierile se produc doar la cererile depuse de catre creditori. La cererea debitorului procedura se deschide in 5 zile pentru ca judecatorul nu trebuie sa cheme partile. Decizia se ia in camera de consiliu, iar judecatorul trebuie doar sa semneze decizia.

Pana acum, dosarele de insolventa la cererea creditorilor erau deschise in trei luni maxim, iar acum termenul este minim 3 luni si maxim un an.

Din cauza acestor intarzieri este posibil sa avem mai putine cazuri de insolventa in 2010 fata de 2009, desi cereri de insolventa se depun. Anul trecut s-au deschis 20.000 de dosare. In 2010, pana in august au fost deschise 14.000 de dosare.

DB : Ce consecinta are pentru companii intarzierea?
AS : Creste mult riscul ca firma sa falimenteze.

DB : De ce?
AS : Daca are deja mari probleme, prelungirea termenului de intrare in insolventa nu face decat sa ii inrautateasca situatia. Cei care ajung in procedura insolventei nu au bani sa plateasca un consultant de management sau alte solutii care i-ar putea ajuta in afacere. Daca se deschidea procedura, atunci se numea administratorul judiciar care putea sa analizeze firma, sa vada daca exista sanse de redresare sau daca nu exista.

In plus, odata ce firma este trimisa in insolventa increderea pietei in ea se prabuseste. Dar daca se vede ca firma si-a deschis procedura si doreste sa propuna reorganizare, atunci situatia sa e oarecum mai buna.

DB : Anul trecut, companiile cu probleme se fereau sa isi ceara insolventa, desi legea le solicita acest lucru. S-a schimbat situatia in acest an?
AS : Da. Societatile au constientizat ca deschiderea procedurii le permite redresarea si, in plus, este un factor de protectie. Daca anul trecut cele mai multe cereri de trimitere a unei companii in insolventa erau depuse de creditori, acum tot mai multe din firmele cu probleme au inceput sa isi ceara singure insolventa. Cererile sunt in proportie de 55% depuse de creditori si 45% de debitori.

DB : Anul trecut, un procent infim din companiile aflate in insolventa reuseau sa ajunga in reorganizare. S-a schimbat acest procent in 2010?
AS : Anul trecut aveam doar 2% cazuri care ajungeau la reorganizare, dar in 2010 probabil ca vom tinde spre 10%. Suntem departe insa de media europeana, de circa 30%.

Managerii au constientizat ca pot face reorganizare si ca, daca ajung mai devreme in insolventa, au sanse mai mari de reusita.

DB : Care sunt ingredientele unei reorganizari de succes?
AS : Sansele de reorganizare difera de la caz la caz si depind in primul rand de situatia companiei. In plus, nu se poate face reorganizare fara bani proaspeti. Si atunci trebuie gasita fie o banca dispusa sa acorde finantare, fie un fond de investitii, fie un investitor strategic care sa fie dispus sa se implice.

DB : Ce surse de finantare au folosit cel mai adesea cei care au ajuns in reorganizare?
AS : Investitorii strategici, dar s-au creat conditii legale bune si pentru ca bancile sa acorde finantari noi firmelor insolvente.

A aparut o schimbare importanta la legea 85/2006. Astfel, daca exista o banca dispusa sa dea un credit unei societati care se afla intr-o situatie de reorganizare, iar societatea va intra totusi in faliment, la distribuirea activelor acesteia, creditorul respectiv va fi platit cu prioritate.

Sa presupunem ca banca se decide sa acorde un credit unei societati si se inscrie o ipoteca de rang doi (pe un bun care deja este folosit ca garantie pentru un alt credit – n.r). Daca firma ajunge in procedura falimentului, distribuirea banilor din vanzarea activului respectiv se va face cu prioritate catre ipoteca de rang doi si nu catre banca cu ipoteca de rang unu. Este o procedura care se cheama superpriority si care se regaseste si in Uniunea Europeana.

DB : Cine mai este dispus sa crediteze o firma aflata in insolventa?
AS : De regula, bancile care au acordat deja credite firmelor insolvente. Sa zicem ca o banca are un credit la un client insolvent, imprumutul fiind garantat cu un teren. Societatea are insa si imobile, cu care este garantat un credit luat de la o alta banca. Pentru noul credit se poate institui ipoteca de rang doi asupra acestor imobile si, daca se ajunge la faliment, atunci creditorul care acorda acest nou imprumut va avea prioritate la primirea banilor din vanzarea imobilelor.

DB : Ce altceva este important pentru a reusi o reorganizare?
AS : Restructurarea datoriei, adica prelungirea rambursarii datoriei catre creditori.

DB : Accepta creditorii sa restructureze creditele?
AS : Bancile inteleg foarte bine ce sa intampla in piata. Cei care sunt mai restrictivi sunt creditorii bugetari care spun de regula ca vor toti banii odata.

DB : Cunoasteti cazuri de investitori strategici care au acceptat sa plaseze bani in firme cu insolventa?
AS : As prefera sa nu le dau numele pentru ca procesele sunt inca in curs. Ma astept ca spre finele anului sa avem exemple de restructurare de succes, spre exemplu la firme din retail. Investitorii isi doresc participatii majoritare care pot fi obtinute chiar si fara acordul actionarilor firmei. Este o procedura mai complexa, dar care este posibila.

DB : Nu este nevoie sa negocieze cu actionarul majoritar?
AS : Nu, negociaza doar cu administratorul special si cu cel judiciar.

DB : Cat dureaza o procedura de insolventa?
AS : Depinde de complexitate. Un faliment dureaza destul de putin -procedura se termina in maxim un an. Circa 80% dintre societati nu au bunuri. Exista o procedura speciala, procedura simplificata, prin care firma solicita direct falimentul. Circa 50% din firme aleg procedura simplificata a falimentului.

DB : Din ce domenii provin firmele care intra in insolventa?
AS : Domeniile sunt aceleasi ca anul trecut: comertul se afla pe primul loc, apoi constructiile.

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania este o organizatie infiintata in 1999 care are ca membri peste 350 de firme specializate in insolventa si peste 2.500 de consultanti in insolventa.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci