Sursa citata sustine ca mai multe anchete derulate in Statele Unite de catre „cateva zeci” de procurori vor rezulta in trimiterea in justitie a persoanelor vizate de investigatii.
New York Times precizeaza ca „nu este clar” de unde au obtinut autoritatile americane identitatile clientilor, scrie Reuters, preluata de Mediafax.
UBS a convenit, in luna februarie, pentru a evita o confruntare in justitie cu autoritatile din SUA, sa plateasca o penalizare de 780 milioane de dolari catre guvernul Statelor Unite si sa puna la dispozitia organelor de ancheta datele personale a 250 de clienti suspectati de evaziune fiscala.
Guvernele din Statele Unite si Elvetia au incheiat, la inceputul acestei saptamani, un acord pentru incheierea disputei privind investigatia de evaziune fiscala, in cadrul careia autoritatile americane au acuzat UBS ca a ajutat 52.000 de clienti din Statele Unite sa-si „ascunda” averile in conturi din Elvetia, pentru a nu plati taxe.
Cele doua parti nu au declasificat detaliile intelegerii sau daca banca va fi obligata sa transmita datele personale ale clientilor suspectati.
Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, citata de New York Times, Departamentul de Justitie din Statele Unite a formulat o serie de criterii pentru selectarea clientilor UBS ale caror date trebuie declasificate, respectiv acele persoane care au creat diverse tipuri de entitati offshore pentru a evita taxele, precum si clientii care comunicau cu bancheri din Elvetia afiliati grupului financiar, fie personal, prin telefon sau email.
Totodata, declasificarea datelor ar trebui sa vizeze, potrivit autoritatilor americane, acele conturi ale clientilor UBS, constituite in Elvetia, care contin sume de bani peste un anumit prag, inca necunoscut.