Omul de afaceri a declarat, intr-un interviu pentru Gandul, ca este fortat sa vanda combinatele din cauza piedicilor puse de statul roman. Patronul Interagro este nemultumit de faptul ca Guvernul nu ii mai ofera posibilitatea de a folosi gaze ieftine, din productia interna.
„In cei 16 ani de cand a inceput procesul de privatizare in Romania este pentru prima data cand statul ma obliga sa iau o astfel de decizie. Sunt interesati atat investitori rusi cat si din alte state. Cei mai multi vor sa relocheze fabricile, adica sa le demonteze si sa le duca la ei”, a declarat Ioan Niculae, al treilea cel mai bogat om din Romania, cu o avere estimata de Forbes la un miliard de euro.
Niculae nu a precizat cine sunt investitorii rusi, afirmand doar ca afacerea este evaluata la 1 miliard de euro.
Interagro a primit, pana la finele anului trecut, de la Romgaz, gaze la un pret intre 150 si 200 dolari/1000 mc. Pretul era unul foarte bun, in conditiile in care media pietei raportata atit la pretul gazului din productia interna, cit si la cotatia cosului de gaze, unde intra si gazul de import, era la 300 dolari/1000 mc.
Din acest an, insa, Guvernul a renuntat la aceasta facilitate, astfel ca pretul gazelor a crescut la 400 dolari/1000 mc.
„Pretul gazului a crescut cu 30% din octombrie pana azi. La pretul asta, nu ne mai acoperim nici macar cheltuielile de productie”, a declarat Niculae, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.
„In aceste conditii, mai bine inchid decat sa merg pe pierdere. Cat sunt pierderile ? Mi-e si frica sa ma gandesc. De ordinul zecilor de milioane de euro lunar”, spune omul de afaceri.
Pentru a limita pierderile, Niculae a trecut deja la fapte. A inchis deja combinatele NitroPoros Fagaras si Viromet Victoria si urmeaza sa sisteze productia si la celelalte 4 unitati – combinatul Ga Pro Co Savinesti va fi inchis la 15 februarie, iar 90% din angajati vor fi disponibilizati, Amurco Bacau va fi inchis in 1 martie, Donau Chem Turnu Magurele la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia la 30 aprilie.
Comportament discriminatoriu?
Are sau nu dreptate Niculae atunci cand cere gaze ieftine pentru Interagro, invocand sustinerea industriei autohtone?
La prima vedere, demersul sau pare justificat. In conditiile in care Interagro este unul dintre principalii exportatori ai Romaniei, sustinerea acestuia de catre statul roman este normala.
Dacia, Ford, Nokia sau Mittal Steel Galati sunt doar cateva dintre marile companii care au primit facilitati din partea statului roman pentru a-si dezvolta afacerile.
Poate cel mai bun exemplu in acest sens il constituie cazul Alro Slatina, combinat care beneficiaza de curent ieftin din productia interna prin prisma faptului ca este considerata o companie strategica pentru economia romaneasca.
Niculae acuza aceste discriminari. „De ce unii primesc credite garantate de stat sau curent ieftin, iar noi, in industria chimica, desi sustinem jumatate din exporturile Romaniei, suntem tratati in mod diferit? „, se intreaba Niculae.
Dincolo de aceasta realitate, nu trebuie uitat faptul ca Interagro a beneficiat pana acum de un statut privilegiat. A primit gaze mai ieftine decat ceilalti consumatori, fiind incalcate, in mod evident, regulile economiei de piata. Astfel, decizia Guvernului de a nu mai prelungi facilitatile oferite consumatorilor interuptibili acordate pare justificata.
In aceste conditii, decizia apartine Guvernului. Cum va rezolva aceasta problema ramane de vazut.
Intre timp, problema sociala se acutizeaza. Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie a anuntat ca sindicalistii vor declansa noi proteste, dupa cele de la finele anului trecut, ramase fara rezultat.
„N-am inteles de ce in industria metalurgica se acorda facilitati, iar noi nu avem dreptul. Guvernul trebuie sa ia in calcul ca este vorba de 10.000 de salariati care vor ramane pe drumuri. Nu cerem decat un tratament egal pentru toti „, a mai spus sindicalistul.