- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

O asociatie regionala face lobby pentru a vira 3% din activele fondurilor de pensii spre private equity

28 May, 15:48 • Redactia DailyBusiness
Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) vrea sa convinga arbitrul pensiilor private sa permita plasarea, pentru inceput, a 3% din activele jucatorilor de pe piata pensiilor obligatorii in fonduri de investitii private equity.
O asociatie regionala face lobby pentru a vira 3% din activele fondurilor de pensii spre private equity

SEEPEA doreste o reglementare cu privire la alocarea de catre fondurile private de pensii din Romania a unui procent din activele lor in fonduri inchise de investitii (private equity), in urma discutiei pe care o va avea cu reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit asociatiei.

„Credem ca pentru primii cinci ani, procentul din portofoliu care ar putea fi luat in considerare pentru plasamente in private equity este de 3%. Acest nivel ar putea creste la 5% in urmatorii cinci ani si intr-un final la 7% din totalul portofoliului de investitii ale fondurilor private de pensii”, a declarat Robert Luke, presedintele SEEPEA si director general al fondului spaniol de investitii GED Capital.

Aceasta a adaugat ca spera sa ajunga la o pozitie comuna si la o forma legala functionala pana la sfarsitul acestui an.

„In conditiile reticentei actuale fata de acest tip de plasamente, este de asteptat ca, pentru inceput, unda verde pentru astfel de investitii sa faca referire la fondurile care ofera o volatilitate mai redusa decat fondurile de investitii de capital de risc locale sau regionale”, a spus Luke.

Acesta a mentionat ca SEEPEA doreste sa prezinte arbitrului pensiilor private si fondurilor de pensii randamente superioare afisate pe termen lung si cu risc controlat ale investitiilor in fonduri de investitii de capital de risc, comparativ cu alte instrumente de investitii.

Conform Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993-decembrie 2007, analizele au evidentiat faptul ca un portofoliu de investitii care include 5% plasamente in fonduri de investitii de capital de risc, 25% actiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash a obtinut un randament anual de 8,2%, cu o rata de risc de 5,7% pe an.

Spre comparatie, pentru aceeasi perioada de investitii, la un portofoliu cu 0% plasamente in private equity, 30% actiuni, 60% obligatiuni si 10% active lichide, randamentul anual a fost de doar 8% cu o rata anuala de risc mai mare, de 6% pe an.

Fondurile de Investitii de Capital de Risc (private equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate pe bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii, sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

SEEPEA, fondata la sfarsitul anului 2005, isi propune sa protejeze interesele jucatorilor din domeniul investitiilor de capital din Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

In prezent, SEEPEA are 22 membri, grupati in trei categorii – fondatori, asociati si onorifici. Incepand din octombrie 2007, organizatia este membru asociat al EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association).

Urmărește Daily Business pe Google News