Misiunea se va derula in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, iar oficialii celor trei institutii se va intalni cu autoritatile, dar si cu reprezentantii partidelor politice, sindicate, patronate, banci si reprezentanti ai societatii civile.
Cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.
Premierul Emil Boc a trimis recent o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor, in care arata ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-bugetul-pe-2012-va-fi-trimis-parlamentului-dupa-discutiile-cu-fmi-si-ce-69868/]proiectele bugetelor de stat si al asigurarilor pe 2012[/url] vor fi transmise dupa discutiile cu FMI si CE.
„Prin acordurile semnate de catre Romania cu Comisia Europeana si FMI, acorduri aprobate prin lege, s-a convenit ca veniturile, cheltuielile si deficitul bugetar vor fi discutate si convenite cu reprezentantii acestor organisme”, a spus Boc.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca „[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/basescu-trebuie-sa-reducem-cheltuielile-si-in-2012-pentru-a-mentine-investitiile-69852/]bugetul anului 2012 trebuie sa fie extrem de prudent[/url], nu neaparat pentru ca nu am gasit bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului este extrem de scumpa”.
El a mai spus ca Guvernul trebuie sa faca reduceri de cheltuieli pentru a face fata investitiilor.
In prezent, estimarea oficiala de crestere economica este de 3,5-4% pentru anul viitor, dar cifra urmeaza sa fie revizuita in scadere in timpul misiunii celor trei institutii internationale. In acest an se asteapta o crestere economica de 1,5%.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor.
Autoritatile de la Bucuresti au decis in luna martie sa prelungeasca intelegerea existenta cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.