Documentele necesare ar urma să fie depuse la Banca Greciei până în luna mai sau începutul lunii iunie. Noua instituție va fi doar digitală, fără sucursale fizice, permițând accesarea serviciilor prin computere și smartphone-uri.
Un reprezentant al proiectului a explicat că banca nu va folosi activele Bisericii Greciei ca garanție, respingând astfel speculațiile potrivit cărora aceasta ar funcționa ca o „bancă sfântă”.
„Va fi o bancă electronică foarte modernă și nu va implica fondurile Bisericii în procesul de garantare a împrumuturilor”, a spus acesta.
Deși unii oficiali ai Bisericii susțin proiectul, există voci sceptice care se întreabă cum va fi primită inițiativa de sectorul bancar tradițional.
Pentru a evita asocierile cu Banca Vaticanului, implicată de-a lungul timpului în diverse scandaluri financiare, reprezentanții proiectului insistă că modelul lor de business este diferit.
„Nu devenim Vaticanul”, a transmis o sursă bisericească, respingând orice comparații cu structurile financiare ale Sfântului Scaun.
Banca digitală a Bisericii Greciei este sprijinită de Financial Innovation Holding SA, iar Angelos Filippidis, fostul președinte al Postal Savings Bank, este considerat principalul arhitect al inițiativei. Biserica elenă se va baza pe prestigiul său pentru a atrage investitori privați. După ce proiectul va primi undă verde, banca digitală ar putea să își extindă operațiunile și în afara Greciei, vizând în special comunitățile grecești din Diaspora.
BOR a fost acuzată, în repetate rânduri, că funcționează pe un sistem corporatist, mai ales sub conducerea lui ÎPS Daniel. Patriarhia a respins toate acuzațiile și a argumentat că Biserica Ortodoxă nu a fost niciodată o organizație interesată de profit.
Puțină lume știe însă că Biserica Ortodoxă Română deține o rețea de instituții nebancare, prin intermediul cărora oferă bani cu împrumut și percepe o dobândă.
Cel puțin șapte Instituții Financiare Nebancare (CAR), care aparțin Bisericii Ortodoxe Române, apăreau în registrul de evidență a Băncii Naționale a României, la data de 11 aprilie 2023. Acestea sunt înregistrate ca asociații non-profit, cu un statut juridic propriu, care raportează anual venituri și cheltuieli. Ele sunt create pe baza Legii 4593/1949 (republicată în 2008) – Statutul pentru Organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.