Actele aditionale semnate deja de clienti cu bancile isi pastreaza valabilitatea, in ciuda faptului ca Ordonanta de Urgenta 50 se va aplica doar creditelor noi, ce vor fi contractate dupa promulgarea acestei legi, a declarat un membru al Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor la postul de televiune The Money Channel.
Potrivit amendamentelor aprobate de aceasta Comisie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu mai poate suspenda activitatea bancilor.
„Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta”, potrivit amendamentului aprobat de deputati, citat de Mediafax.
Amendamentul mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.
Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, „cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.
Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Ordonanta 50/2010 a intrat in dezbaterea Comisiei de buget, finante si banci din Camera deputatilor in sedinta din 10 noiembrie, potrivit Money.ro.
Pentru ca OUG 50 sa se aplice cu amendamentul aprobat de Comisia de Buget-Finante, acesta trebuie votat si de plenul Camerei Deputatilor si promulgat de presedinte.
Aceasta nu este insa prima batalie castigata de banci impotriva clientilor.
Recent, Tribunalul Bucuresti a respins cererile unor grupuri de clienti nemultumiti ai Volksbank si BCR, prin care acestia solicitau suspendarea platii ratelor pe perioada derularii proceselor cu bancile respective.