Oficialii europeni au stabilit un acord legislativ prin care vor obliga fiecare bancă și companiile care oferă servicii de transferuri de bani să grăbească efectuarea transferurilor bancare până la 10 secunde. Legea, propusă în urmă cu aproximativ un an de către Comisia Europeană, destinată tuturor persoanelor care dețin un cont bancar, se află încă în discuții și poate avea modificări. Aceasta vizează atât transferurile naționale cât și cele internaționale, conform Bugetul.ro.
Alte condiții importante includ ca transferurile realizate în țările din Uniunea Europeană, cele din zona euro cât și din zona non-euro, vor trebui să nu aibă costuri suplimentare și să se efectueze în orice moment al zilei.
Consiliul European și Parlamentul European au convenit că noile norme vor intra în vigoare mai repede în zona euro și mai lent în zona non-euro, care are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta, arată CE într-un comunicat.
Unul dintre efectele acestei măsuri este reprezentată de presiunea care se va pune asupra depozitelor băncilor și companiilor financiare care realizează aceste transferuri.
În acest fel, va crește competitivitatea între băncile și companiile care oferă aceste servicii. Totuși, de acest beneficiu, adus de noua măsură la nivel european, cel mai mult se vor bucura atât clienții cât și comercianții, achiziționând bunuri la prețuri mai mici bunurile sau serviciile dorite.
Transferurile instante de bani sunt aplicate deja în multe țări ale lumii. La nivel european doar 13% dintre bănci și companiile care oferă servicii de transferuri de bani au implementat această metodă, potrivit surselor.
Conform Ziarului Financiar, Banca Transilvania este prima din România care a introdus optiunea transferurilor instant în euro, pentru persoane fizice şi companii, aderând astfel la iniţiativa europeană privind plăţile instant către peste 500 de bănci din UE.
„Suntem prima bancă din România care pune la dispoziţia clienţilor gama completă de transferuri instant în euro, disponibilă în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă plăţi instant către peste 500 de bănci din UE. Ne bucurăm să facem parte din această comunitate de bănci care, aderând la sistemul de decontare TIPS, transformă bankingul şi plăţile în Europa.
Cu cât ne alăturăm mai multe bănci, cu atât mai accesibile vor fi aceste plăţi în România şi în Europa, pentru a fi şi mai competitivi cu ajutorul digitalizării. Plăţile instant eliberează practic bani din fluxul procesării – aşa-numitele sume de tranzit – bani care pot fi folosiţi mai repede pentru consum sau investiţii”, declară Leontin Toderici, Director General Adjunct Operaţiuni, Banca Transilvania.