Uniunea Europeană a adoptat luni un regulament care va obliga băncile ca, începând de anul următor, să ofere transfer bancar instant în toate ţările din Uniunea Europeană la acelaşi tarif ca un virament clasic, informează AFP, conform Agerpres.
Regulamentul privind transferul bancar instant va permite consumatorilor şi companiilor din UE şi ţările din Spaţiul Economic European să transfere bani în mai puţin de 10 secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru obişnuit, nu doar în aceeaşi ţară dar şi într-un alt stat membru UE.
„Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă.
Ai mai putea fi interesat și de: România, cea mai mare inflație din UE. Prețurile explodează și afectează tot mai mult bugetele românilor
Băncile din zona euro vor trebui să furnizeze transfer bancar instant cel mai târziu la 18 luni după intrarea în vigoare a noului regulament, lucru programat pentru luna aprilie, adică înainte de toamna lui 2025.
În cazul ţărilor care nu au adoptat moneda unică, cum este cazul României, băncile vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în 2027, şi posibil chiar până în 2028, pentru plăţile dintr-un cont în moneda naţională.
„Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu). În plus, acestea contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul”, explicau reprezentanţii CE în momentul în care Comisia Europeană a adoptat directivă cu privire la plățile instant, în anul 2022.
Vezi mai multe știri: 2024, anul fără impozite și taxe. Marcel Boloș: „Noile măsuri fiscale se vor lua, probabil, în prima jumătate a anului 2025”