O nouă tranzacție de proporții pe piața bancară! Competiția dintre cele două bănci este una destul de strânsă și asta pentru că BRD Pensii are în spate Pilonul II de pensii private şi Pilonul III, cu un portofoliu de 5,7 mld. lei şi 600.000 de participanţi la Pilonul II şi Pilonul III, scrie ZF. Citește și Banca Transilvania, retrospectiva anului 2023 în 10 puncte. Ce reușite a avut cel mai puternic brand românesc
La jumătatea anului trecut, BRD-Groupe Société Générale a decis să vândă BRD Pensii, în primul rând, pentru că societatea a fost în centrul unui scandal de fraudă de 23 mil. lei în vara anului 2022. Iar în al doilea rând, pentru că nu a câştigat suficienţi clienţi, mai ales că în acest domeniu de administrare de fonduri de pensii contează foarte mult volumul.
În prezent, Banca Transilvania, prin fondul Pensia mea, are activitate în sectorul de pensii facultative. În cazul în care reușește să cumpere BRD Pensii, BT şi-ar marca intrarea şi pe Pilonul II de pensii private.
La rândul său, VIG licitează pentru BRD Pensii prin Carpathia Pensii, fostul Aegon, care are un istoric în privinţa Pilonului II. Experții spun că acest lucru ar putea constitui un atu în faţa francezilor de la BRD atunci când vor trebui să se decidă cui vând BRD Pensii.
În astfel de tranzacţii, preţul se stabileşte în funcţie de câţi participanţi sunt fondurile vândute.
La finalul anului trecut, BRD Pensii avea active nete de 5,44 mld. lei şi 562.144 de participanţi la Pilonul II, rata de rentabilitate fiind de 6,46%. În Pilonul III (BRD Medio), cu 37.542 de participanţi, activul net era de 231,7 mil. lei şi rata de rentabilitate de 4,88%, arată datele DesprePensiiPrivate.ro.
Mii de români, vizați de o schimbare majoră. Trei bănci vor dispărea din România anul acesta
După ce în anul 2022, numărul băncilor din România a scăzut de la 34 la 32, anul 2024 lasă România fără alte trei bănci. Instituțiile bancare se retrag din țara noastră, fie prin achiziție de către alte instituții bancare, fie prin procese de fuziune.
Este vorba despre First Bank, Alpha Bank România și OTP Bank România.
First Bank se numără printre companiile care vor dispărea anul acesta, după ce Grupul Intesa San Paolo Bank a cumpărat 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers. În prima parte a lui 2024 este așteptată finalizarea acestei tranzacții.
Alpha Bank România este a doua bancă ce urmează să dispară de pe piața de la noi, după ce Alpha Services and Holdings și UniCredit au decis fuziunea dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania. Fuziunea dintre cele două instituții bancare duce la crearea a băncii cu numărul trei din întreaga țară din punct de vedere al activelor totale.
Cea de-a treia bancă este OTP Bank România. Este a patra bancă pe care o cumpără Banca Transilvania în ultimii 10 ani, după ce a preluat și Volksbank România, Bancpost şi Idea Bank. OTP Bank avea active de aproximativ 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și era pe locul 10 în piață.
În acest sens, este confirmat faptul că Banca Transilvania ocupă primul loc pe piață, datorită reușitelor din domeniul achizițiilor din ultimul deceniu. În 2015, a preluat Volksbank, apoi în 2018 a luat Bancpost, companii care se aflau în top 10 la acea vreme, pe piață. În anul 2022, Banca Transilvania a cumpărat și Idea Bank. În 2024, grupul urmează să facă o altă tranzacție de top: OTP Bank România.