Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), afirma ca relatia dintre banci si oamenii de afaceri este foarte incordata si se exagereaza de ambele parti. Astfel, companiile au ajuns sa blameze bancile pentru ca nu iau in garantie active cu valoare incerta, cum ar fi terenurile agricole.
In plus, bancherii dovedesc un comportament „irational de prudent”, si privesc clientii prin prisma ultimei escrocherii cu care au avut de a face, mai spune Pogonaru.
Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine insa ca bancile locale au o justificare sa nu acorde finantari, deoarece nu gasesc cerere solvabila.
„Cred ca avansul uluitor din ultimii ani al creditului neguvernamental (circa 60% pe an) a inghitit o mare parte din potentialul de crestere al pietei pe termen scurt. Nu cred ca in prezent sunt multi clienti ce pot fi creditati. Pentru 2010 ma astept la o crestere a creditelor la sold de cel mult 1-2%”, a aratat analistul.
Potentialul de crestere al creditarii va fi foarte limitat anii viitori, mai ales daca se ia in calcul perspectiva scaderii in continuare a veniturilor, a spus Ionut Dumitru. El a atras atentia ca, raportat la venituri, romanii cu credite la banci au un nivel al gradului de indatorare de circa 40%, adica destul de mare.
La randul sau, Mihai Bogza, presedinte al Bancpost, declara recent: „Economia nu este subfinantata pentru dimensiunile sale. PIB-ul s-a redus pana la nivelul din 2007, dar soldul creditelor este mult mai mare fata de acum doi ani si asta din cauza creditarii agresive din 2008”.
Pogonarul spune, pe de alta parte, ca bancile locale evita sa acorda credite si, in plus, nu ofera restructurari de imprumuturi la nivelul dorit de companii.
Potrivit reprezentantului AOAR, bancile de pe piete europene mari, cum ar fi Italia si Germania, sunt mult mai apropiate de clienti si au acceptat sa ofere amanari la plata chiar si de 12 luni, pentru a ajuta companiile sa iasa din criza.
Finantatorii italieni si germani au un comportament cu totul diferit fata de unele din bancile locale, unde clientii trebuie sa lupte cu reticenta creditorilor si sa caute din rasputeri argumente pentru a primi in continuare imprumuturi sau restructurari la credite, crede seful AOAR.
Pogonaru a mentionat insa ca nu sustine solutia amanarii la infinit a rau-platnicilor. Prin urmare, faptul ca bancile locale nu au acceptat sa restructureze la infinit restantele este un lucru bun.
„Japonia a adoptat aceasta solutie, a esalonarii la nesfarsit. Astfel, a ratat revenirea economica, si a prelungit la zeci de ani o criza care in mod normal trebuia sa dureze circa 3-4 ani”, a spus Pogonaru.
Cand am putea vedea dezghetarea creditarii pe piata locala?
Ionut Dumitru de la Raiffeisen considera ca potentialul de imprumut pe termen lung al pietei este inca mare, iar creditarea isi va reveni dupa ce veniturile isi vor relua cresterea.
El crede de asemenea ca economia locala va ajunge destul de greu la potentialul sau real de crestere, de circa 4,5-5% pe an, din cauza faptului ca Romania se va confrunta cu problema consolidarii fiscale, in anii viitori. Dumitru se asteapta ca economia locala sa atinga potentialul real de crestere in 2012.