„Noi nu mai intelegem nimic din planurile Guvernului„, spun oamenii de afaceri, declarandu-se dezarmati in fata avalansei de declaratii total diferite facute in ultimele zile de ministrii cabinetului Boc.
Totul a pornit de la anuntul, oarecum surprinzator, facut joi de Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri, care a declarat ca s-ar putea ca din toamna sa se puna problema renuntarii la impozitul minim.
Nita a spus ca introducerea impozitului este o masura temporara, in contextul crizei si scaderii incasarilor la buget, dar ca, daca economia isi va reveni in a doua parte a anului, se va renunta la impozit fie in toamna, fie din 2010.
Intr-o emisiune televizata, sambata, premierul Emil Boc dadea o prima nuanta declaratiei extrem de sigure a ministrului IMM-urilor. Intrebat, la Realitatea TV, cand va fi eliminat impozitul minim, Boc a spus ca „nicio lege nu e eterna in Romania, mai ales in perioada de criza„.
El a aratat ca introducerea impozitului minim a fost conceputa ca o masura impotriva evaziunii fiscale, nu ca o povara fiscala.
[quote=Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania]Vrem o strategie fiscala pe minim 3 ani[/quote]
Premierul a cerut Ministerului Finantelor o analiza pe tema efectelor deciziei instituirii impozitului forfetar.
Luni, vicepremierul Dan Nica baga si mai mult in ceata mediul de business, anuntand ca „ideea renuntarii la impozitul minim nu este luata in calcul in prezent„. Acesta nu poate spune „nici ca se va lua, nici ca nu se va lua o decizie”, urmand insa ca, in functie de evolutia economiei, sa fie luate masurile ce se impun.
Toate aceste declaratii, spun oamenii de afaceri, nu fac altceva decat sa creeze confuzie, motiv pentru care au cerut public Guvernului „sa se hotarasca odata ce vrea si ce nu vrea sa schimbe din legile fiscale”, pentru ca mediul de business sa isi poata construi pe viitor afacerile pornind de la o situatie predictibila, macar pentru 3-4 ani. Guvernul, in opinia secretarului general al AOAR, Cristian Parvan, se comporta ca in jocul „telefonul fara fir„.
„Declaratiile contradictorii ale reprezentantilor Guvernului privind diferite variante ale masurilor fiscale in 2009 si 2010 creeaza confuzie in mediul de afaceri, confruntat in acest an cu multiple dificultati”, mentioneaza un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Organizatia reaminteste Executivului promisiunile privind predictibilitatea, bugetele multianuale si reducerea numarului taxelor si impozite. Membrii AOAR considera ca inacceptabila continuarea emiterii de ordonante de urgenta care promoveaza modificari ale Codului Fiscal, ale Codului de Procedura Fiscala si alte reglementari.
„Cum sa faci afaceri daca tu nu stii ce vei avea de platit anul viitor? Dincolo de impozitul minim, introdus prin ordonanta privind rectificarea bugetara, se tot vorbeste de alte modificari ale Codului Fiscal. Vrem si noi sa le vedem, nu se ne trezim cu ele, ca si cu impozitul forfetar”, a spus Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
Dubla impozitare, pericolul care poate alunga investitorii straini
Impozitul forfetar, rebotezat „minim”, a determinat suspendarea activitatii a 14.000 de companii, numai in luna aprilie. Decat sa plateasca impozitul, patronii IMM-urilor si-au suspendat activitatea sau si-au trecut afacerile pe PFA (persoana fizica autorizata). Potrivit datelor Registrului Comertului, alte 1.600 de firme au fost dizolvate, iar 2.300 radiate.
Dincolo de efectele in sectorul IMM-urilor, acolo unde expertii in domeniu se asteapta la un val de falimente, impozitul minim afecteaza insa si marile afaceri, iar printre cei vizati se afla si investitorii straini.
Potrivit expertului financiar Raluca Cojocaru, tax manager la compania de consultanta Deloitte Romania, urmare a aplicarii impozitului minim pe cifra de afaceri, multe firme s-au trezit in situatia unei duble impozitari.
„Sunt multi investitori straini care sunt taxati in tara lor de origine, iar acum si in Romania. Este o dubla impunere, ce va crea un curent de opinie negativa privind sistemul fiscal romanesc”, a declarat expertul.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Unul vorbeste, altul asculta, fiecare intelege ce vrea[/quote]
In plus, pe langa dubla impozitare, multe dintre firme vor fi puse in situatia de a-si amortiza mai rapid investitiile, fapt ce le va afecta planurile de investitii pe termen lung, iar unele ar putea chiar inregistra pierderi.
„Este foarte clar ca Guvernul nu a facut un elementar studiu de impact privind acest impozit, iar aceste lucruri se vad acum”, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness.ro, Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR 1903.
Patronatele au anuntat, luni, ca sunt dispuse sa reia discutiile cu oficialii din Guvern pe tema modificarilor Codului Fiscal, in ciuda faptului ca, saptamana trecuta, anuntau inghetarea discutiilor pe motiv ca Executivul a ignorat toate propunerile mediului de afaceri privind mediul de business si masurile anti-criza necesare in aceasta perioada.