- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oamenii de afaceri: Guvernul trebuie sa isi asume garantarea creditelor corporate

09 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul trebuie sa isi asume rolul de garant pentru reluarea finantarii bancare a business-ului romanesc dupa modelul Ford si Renault, declara reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Cele doua companii au solicitat statului roman sa gireze credite de 500 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii, pentru a putea continua investitiile din Romania.
Oamenii de afaceri: Guvernul trebuie sa isi asume garantarea creditelor corporate

Economia romaneasca se confrunta cu o grava criza de lichiditate, spun specialistii. Potrivit companiei de consultanta Coface, platile intre companii se fac din ce in ce mai greu, iar capitalul de productie este tot mai redus.

In multe dintre ramurile economiei, de la constructii, metalurgie, industria prelucratoare si cea usoara, business-ul a inghetat practic, bancile evitand sa mai acorde credite companiilor. In consecinta, oamenii de afaceri au ajuns sa tina cu dintii de bani, neplata taxelor si impozitelor devenind o practica frecventa, in conditiile in care cash-ul a devenit vital pentru supravietuirea in piata.

Oamenii de afaceri spun ca, in conditiile in care sistemul bancar este tot mai circumspect cu privire la performanta business-ului, evitand astfel finantarea afacerilor de teama nerecuperarii fondurilor acordate, guvernul ar trebui sa se implice activ si sa garanteze creditele corporate.

Omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, spune ca aceasta ar trebui sa fie prima masura pe care guvernul ar trebui sa o ia pentru a stimula economia.

„Daca nu va ajuta, de exemplu, siderurgia, care este cel mai mare exportator, daca nu va ajuta producatorii de materiale de constructii, industria chimica, Guvernul se va trezi ca bugetul pe 2009, construit din taxe si impozite, va fi la jumatate, daca nu la un sfert fata de cel de anul trecut. Daca nu se va face productie, exporturi, nu vor fi nici surse de venit”, a opinat Parvan..

Ford si Renault sunt, in prezent, singurele mari companii prezente in Romania ce ar putea beneficia de garantiile de stat. Ford a cerut guvernului sa garanteze un imprumut de 400 mil.euro la Banca Europeana de Investitii, bani necesari dezvoltarii fabricii de la Craiova. La randul sau, concernul Renault a cerut garantia statului tot pentru un credit la BEI, de 100 de milioane de euro, destinat asigurarii finantarii programului de dezvoltare a centrului tehnologic de la Titu.

„Solicitarile se afla, in prezent, in analiza executivului. Guvernul are tot interesul sa sprijine aceste investitii, care vor crea locuri de munca si vor contribui la revitalizarea economiei intr-o perioada de criza”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul de Finante.

Cele doua companii ar urma sa primeasca o garantie de 80% din partea statului roman, iar banii de la BEI ar urma sa intre in conturile Ford si Renault cel mai probabil in luna martie, a mai spus Teodorovici. „Acestea sunt singurele companii, pana la aceasta data, care au facut un astfel de demers”, a precizat secretarul de stat.

O situatie paradoxala, pe care Cristian Parvan, secretarul general AOAR o considera ca fiind un efect al lipsei de viziune a cabinetului Boc.

„Renault si Ford au cerut ajutor pentru ca si in alte state au facut acest lucru. A fost o masura inerenta”, a spus Parvan. ” In conditiile in care noul guvern nu a anuntat niciun pachet fiscal de sprijiire a economiei, firmele pentru ce sa vina ? Sa ii auda cum se plang ca nu au bani? „, se intreaba secretarul general AOAR.

Potrivit lui Teodorovici, in prezent beneficiaza de garantarea creditarilor doar intreprinderile mici si mijlocii.

Potrivit unui raport dat publicitatii de Fondul National pentru IMM-uri, peste 2.500 de societati mici si mijlocii beneficiau, la sfarsitul lunii octombrie 2008, de garantii in valoare de 910 milioane de lei, la un sold total de credite de 1.784 milioane de lei. Fata de perioada similara a anului 2007, soldul garantiilor a crescut cu peste 50%.

„Marea problema, in momentul de fata o constituie inchiderea marilor combinate siderurgice, dezastrul din petro-chimie, falimentul generalizat din industria textila, problemele din industria pharma. Daca nu stai de vorba cu Mittal, care este principalul exportator, pentru a vedea cum poti sa il ajuti pentru a nu inchide productia, daca nu discuti cu Interagro, cu Petrom sau Rompetrol, degeaba sprijini IMM-urile”, a declarat Parvan.

Oamenii de afaceri asteapta un plan anti-criza

Stiind ca din actualele surse bugetare este absolut imposibil sa sustina economia, oamenii de afaceri au cerut Guvernului sa incheie cat mai repede un acord de finantare cu FMI sau Banca Mondiala, pentru a face rost de bani pentru stimularea economiei. In plus, un astfel de acord ar asigura investitorilor garantia ca Romania se afla pe drumul cel bun.

„Tot asteptam de la alegeri sa vedem un plan concret anti-criza, in care sa vedem masuri de stimulare a economiei in contextul crizei. Pana acum nu am vazut decat masuri cu caracter social„, a declarat Parvan.

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri si ai patronatelor se vor intalni luni cu reprezentantii guvernului, in cadrul Comitetului Anti-Criza.

„Vom prezenta o lista cu ceea ce credem noi ca este de facut. In topul listei vor fi problemele de finantare a business-ului, stimularea fiscala a companiilor pentru a nu opera disponibilizari de personal si masuri de reforma legislativa”, a mai spus reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, cu afaceri de 1,5 miliarde de euro in 2007, a declarat, miercuri, pentru DailyBusiness.ro, ca noul guvern trebuie sa hotarasca urgent directiile strategice de dezvoltare ale Romaniei.

Presedintele Interagro mai spunea ca pe baza unei politici comune guvern – patronate, companiile din domeniu si-ar putea face planurile de afaceri astfel incat sa poata ajuta statul si populatia atunci cand este nevoie si in acelasi timp sa poata reporni productia.

Niculae a subliniat rolul combinatelor chimice in salvarea locurilor de munca, a agriculturii romanesti, a industriei usoare, cresterii animalelor si in echilbrarea balantei de plati externe a Romaniei, prin aportul insemnat la intrarile constante de valuta.

„In momentul de fata, economia romaneasca este ca un organism paralizat, iar prima problema de rezolvat in perioada urmatoare este aceea de a face ca sangele sa circule in organism. Suntem o economie mica, fara valuta de rezerva, suntem o economie care preia criza si in care toata lumea este speriata. Trebuie facut ceva”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci