„Perspectivele sunt ingrijoratoare pentru 2010. Daca nu va exista un buget destinat proiectelor mari, bazat fie pe comenzi de stat, fie pe parteneriate publice-private, in special in domeniul infrastructurii si al industriei, dar si investitii masive in agricultura si industrie alimentara, evolutia crizei va fi in forma de W”, a declarat Bostina, in cadrul unui seminar organizat de revista Finante si Afaceri.
Cand se va finaliza criza? Specialistii considera ca nu se pot face predictii in acest sens, insa daca ne bazam pe evolutia din timpul recesiunii din 1929, semnele de revigorare simtite pot fi inselatoare, pentru ca este foarte posibil sa existe noi scaderi.
„Criza loveste inegal si cu intensitati diferite. Nu avem elemente sa judecam iesirea din criza, insa putem sa ne bazam pe istorie”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care considera ca prin urmare criza poate fi in V, W sau chiar VVV.
„In criza din ’29, din momentul declansarii pana la stabilizarea situatiei economice, am avut de-a face cu evolutii inselatoare. Spre exemplu, pe indicatorul Dow Jones au existat fluctuatii care uneori sugerau o revenire”, a precizat Farmache.
Constantin Bostina are o opinie similara. „Noi inca nu am ajuns in punctul critic, ar putea sa existe o usoara stare de stabilitate, dar apoi economia va cadea din nou”, a spus reprezentantul AOAR.
Stere Farmache considera ca o solutie ar fi gasirea altor canale de finantare.
„Criza a prins Romania cu canalele de finantare, cum ar fi creditele bancare, obturate. Acum putem crea alte canale de finantare, cum ar fi emisiunile de obligatiuni, care ar oferi companiilor echilibru si o structura financiara mai sanatoasa, iar bancile ar vedea cu ochi buni o astfel de solutie”, a aratat seful BVB.
Dan Ionascu, partener la Valuation &Advisory Services Parker Lewis, invoca un punct pozitiv al crizei – faptul ca Romania este, in final, capitalista, iar primul ciclu economic s-a incheiat.
Despre piata rezidentiala, Ionascu spune ca aceasta a fost „locul de joaca al marilor fonduri de investitii”, care au sacrificat-o in momentul in care a fost lovita de criza.
„Romania a fost o tara de sacrificiu pentru fondurile de investitii care au intrat pe piata, pentru ca in momentul in care s-a depreciat situatia economica, acestea s-au retras de pe piata”, explica Ionascu.
„Aceste fonduri de investitii s-au jucat in Romania, managerii lor erau premiati cu 1-2% din valoarea investitiilor facute, asa ca scopul lor era sa cheltuiasca bani”, mai spune Ionascu.