„Cifra se refera la persoanele care se angajeaza pentru prima oara si care, potrivit legislatiei, sunt obligate sa adere la un fond de pe Pilonul II”, a spus Oancea, citat de Mediafax.
Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, procedura de repartizare aleatorie a adus, in februarie, un numar de peste 32.000 de noi participanti in sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a spus ca valoarea medie a unui cont personal de pensie la nivelul pietei de profil depaseste 520 de lei.
„Nivelul minim se situeaza la 340 de lei, iar cel maxim atinge 620 de lei”, a precizat Oancea.
Contributii de 1,6 mld. lei vor fi virate in acest an la Pilonul II
Mircea Oancea a mai spus marti ca valoarea contributiilor care vor fi virate catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) in 2010 se va ridica la 1,6 miliarde de lei, activele nete gestionate de administratori urmand sa depaseasca un miliard de euro.
„Practic, se va depasi un prag psihologic. Contributiile vor intra in conturile personale ale 3,4 milioane de salariati inscrisi la Pilonul II, din cei 4,9 milioane care au aderat la unul din cele 12 fonduri de pensii prezente pe aceast piata”, a spus Oancea.
La finele lunii ianuarie, activele celor 12 fonduri prezente pe Pilonul II insumau 2,537 miliarde de lei, in crestere cu 6,4% fata de decembrie 2009, potrivit datelor CSSPP.
Pierderi de 800 mil. lei pentru Pilonul II
Pierderile participantilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) cauzate de nerespectarea programului initial de majorare a contributiei vor atinge 800 mil. lei pentru intervalul 2009-2010 a declarat marti Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii.
„Daca s-ar fi respectat calendarul prevazut de lege, activele nete ar fi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei in 2009 pe Pilonul II si la 5,4 miliarde de lei in 2010. In 2009 si 2010, cumulat, pierderile cauzate participantilor de nerespectarea programului initial vor fi de 800 milioane de lei”, a spus Bunea.
Potrivit calendarului initial de contributii la Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar fi trebuit sa incaseze contributii de 2,5% in 2009 si de 3% in 2010. Anul trecut, contributia a stagnat la nivelul din 2008, respectiv 2%. Pana in 2016, contributia va ajunge la 6%, conform legislatiei.
Bunea a adaugat ca, daca nu s-ar fi „inghetat” contributia in 2009, sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii ar fi fost de 1,6 miliarde de lei, fata de 1,3 miliarde de lei colectati in mod real.
„Astfel, conturile celor 4,9 milioane de participanti au pierdut suma de 362 milioane de lei, reprezentand contributiile si randamentul lor”, a precizat Bunea.
Reprezentantul ING Fond de Pensii a mai spus ca, in conditiile respectarii calendarului initial, o persoana cu un salariu mediu si care a inceput sa contribuie la 35 de ani ar fi avut la pensionare cu 6.800 de lei mai mult in contul personal de pensie, respectiv o valoare finala a acestuia mai mare cu 4%.
„Cu alte cuvinte, pensia anuala a acestui participant a fost redusa cu 386 de lei”, a explicat Bunea.