„Este posibil ca pragul de deductibilitate sa fie revizuit in sus”, a mentionat Oancea, care a adaugat ca aceasta masura a fost aprobata printr-o Ordonanta de Urgenta, care urmeaza sa fie trimisa in Parlament pentru a fi votata, motiv pentru care este foarte probabil sa fie mai mare de 400 euro in forma finala, mentioneaza NewsIn.
In iunie, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) inaintase Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o adresa prin care solicita majorarea deductibilitatii fiscale la pensiile private facultative, pana la cel mult 3.500 lei pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Guvernul a decis, miercuri, dublarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative, de la 200 euro la 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, desi Finantele propusesera, in proiectul de modificare a Codului Fiscal, un prag de deductibilitate de doar 250 euro.
„M-a surprins placut aceasta majorare, pentru ca stiam de propunerea initiala de 250 euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator”, a mentionat Oancea, care a adaugat ca este o masura foarte buna „in contextul economic actualul, cand trebuie stimulata economisirea si nu consumul”.
In prezent, nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative are un plafon fix, anual, de 200 de euro in fiecare caz – atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Piata pensiilor facultative ar putea ajunge la 200 mil. lei la sfarsitul lui 2009
„Estimam o valoare a activelor de 200 milioane lei la sfarsitul anului viitor pe piata pensiilor facultative, care ar reprezenta o marja critica de active care pot fi investite in toate instrumentele disponibile pe piata”, a precizat presedintele CSSPP.
Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 59,59 milioane lei (15,96 milioane euro).
„In conditiile actuale, estimam ca piata pensiilor facultative va avea peste 400.000 de participanti la sfarsitul anului viitor”, a mai spus Oancea.
El a adaugat ca, astfel, fondurile vor avea posibilitatea diversificarii portofoliului fata de situatia actuala, cand volumul activelor este prea mic.