Astfel, valoarea activelor nete din sistem va creste la aproximativ 40 milioane de euro.
Andreea Poida, director de marketing al Allianz-Tiriac Asigurari SA, estimeaza ca in 2008 numarul participantilor la pensiile facultative se va mari, atat prin cresterea numarului companiilor care vor participa in numele angajatilor, cat si prin cresterea numarului de angajati care vor participa individual.
„Oamenii vor deveni tot mai interesati de pensiile facultative, realizand ca pilonul II (pensii obligatorii) nu este suficient pentru a acoperi nevoile pe care le vor avea dupa pensionare. In plus, tot mai multi angajatori inteleg rolul acestor instrumente in motivarea angajatilor”, a declarat Bram Boon, presedinte Consiliu Administratie ING Fond de Pensii SA.
De asemenea, Mihai Belicciu, membru directorat BCR Asigurari de Viata, se asteapta ca numarul participantilor la pilonul III sa creasca semnificativ, compania avand ca target atat persoanele care s-au inscris la pilonul II, cat si pe cele care nu au avut aceasta posibilitate.
In anul 2007, cele mai multe semnaturi de aderare au fost stranse de la persoanele fizice (angajati), insa spre sfarsitul anului si inceputul lui 2008 s-a inregistrat o accelerare a bonificatiilor oferite de catre angajatori, sub forma de pensie facultativa.
„O persoana care va cotiza la cele trei tipuri de pensii (de stat, obligatorie si facultativa) are posibilitatea ca valoarea pensiei sa acopere 70% – 80% din veniturile salariale”, este de parere Mircea Oancea.
Dar, pe piata mai exista si alte instrumente. „Pentru a creste sansele unui venit la varsta pensionarii cat mai apropiat de cel salarial, orice persoana isi poate face si o asiguare de viata”, a afirmat Mihai Belicciu.
Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul brut lunar, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal. Pentru angajator, suma platita de acesta este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal.
Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din veniturile brute ale persoanei care adera la pilonul III. Contributiile se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoanele fizice, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
Pentru a primi o pensie facultativa, orice persoana eligibila trebuie sa verse in fond cel putin 90 de contributii lunare (adica o perioada minima de contributii de 7 ani si jumatate), nu neaparat consecutive. Contributiile pot fi intrerupte oricand, cu notificarea prealabila a companiei de administrare, apoi reluate.