Potrivit legislatiei, fiecare angajat plateste o contributie de asigurari sociale (CAS) la sistemul public de pensii, echivalenta cu 10,5% din salariul brut al fiecarui contribuabil. O parte din aceasta contributie, in prezent 2,5%, este redirectionata catre contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.
„Daca vrem ca viitorii pensionari sa aiba cu ce trai decent, ar trebui sa acceleram cresterea cotei de contributie la Pilonul II. Faptul ca avem o cota redusa de contributie la Pilonul II se reflecta si in ponderea volumului activelor aferente fondurlor de pensii private in Produsul Intern Brut la Romaniei, care se situeaza la 0,5%, comparativ cu alte state din regiune, cum ar fi Ungaria – 10%, Polonia – 14% sau Bulgaria – 4%”, a spus Oancea.
Datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca, la finele lunii septembrie, volumul activelor pe Pilonul II a atins 3,88 miliarde de lei, iar numarul participantilor a ajuns la 5,11 milioane de persoane.
In cazul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), activele insumeaza 297,6 milioane de lei, bani aflati in conturile unui numar de 211.800 de persoane.
„Pe langa faptul ca in sistem se acumuleaza bani, administratorii fondurilor de pensii au facut si plati catre mai mult de 1.000 de fosti clienti, cuantumul sumelor transferate depasind 340.000 de euro”, a mai spus Oancea.
El a adaugat ca majorarea contributiei la Pilonul II ar trebui insotita si de cresterea pragului de deductibilitate la 1.000 de euro pentru contributiile catre fondurile de pensii facultative, comparativ cu 400 de euro cat prevede legislatia in prezent.
„De asemenea, ar trebui majorata si cota contributiei lunare catre Pilonul III, care in prezent nu poate depasi 15% din venitul salarial brut, sau chiar eliminata, pentru a da posibilitatea celor care mai au putini ani pana la pensie sa acumuleze o suma de bani mai mare in contul personal de pensie”, a afirmat seful CSSPP.
Oancea a mai spus ca, pana la finele acestui an sau la inceputul anului viitor, proiectul de lege privind plata pensiilor private va avea o forma finala, urmand sa intre in dezbatere parlamentara.
„De asemenea, pana la finele acestei lunii, proiectul de act normativ privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare din sistemul de pensii private va ajunge la Guvern”, a spus reprezentantul Comisiei.
Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar un an mai tarziu la Pilonul II.