- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Obama sau McCain? Cine va salva SUA din cea mai grava criza a ultimilor 75 de ani?

04 Nov, 00:02 • razvan.codorean
Intreaga lume este conectata la scrutinul electoral din Statele Unite, rezultatul alegerilor urmand sa aiba, in opinia analistilor, repercusiuni extrem de importante asupra economiei mondiale.
Obama sau McCain? Cine va salva SUA din cea mai grava criza a ultimilor 75 de ani?

Cine va salva economia americana din cea mai mare criza economica de la Marea Depresiune din anii ’30, Barack Obama sau John McCain?

Criza subprime a demonstrat, daca mai era nevoie, expresia „atunci cand America stranuta, intreaga lume face gripa”. Economia globala, in care pietele financiare, fluxurile de capital, afacerile internationale sunt in stransa legatura, trece in acest an printr-o criza considerata de multi analisti fara precedent in istorie.

Inceputa in America, locul in care creditele cu grad ridicat de risc s-au transformat intr-o bomba financiara ce a aruncat in aer pietele financiare din intreaga lume, inclusiv cea romaneasca, criza financiara se transforma pe zi ce trece intr-o perioada de recesiune, pe care expertii o vad ca fiind una de substanta, ce va afecta in urmatorii ani economia mondiala.

Din acest motiv, spun analistii, ceea ce se intampla astazi in Statele Unite, precum si masurile pe care noul presedinte american le va lua pentru salvarea economiei, devin extrem de importante.

Americanii au insa numai doua variante, tipic pentru ei, cea a republicanilor lui John McCain, continuatorii politicii celui mai detestat presedinte din istoria SUA, cum a fost numit George W. Bush, si cea a democratilor lui Barack Hussein Obama, primul candidat de culoare din istoria SUA, poreclit de republicani „Osama”, avand in vedere radacinile sale orientale.

Reduceri de taxe si infuzii de capital in sistemul bancar

Criza financiara care a zguduit din radacini America a facut ca dezbaterea electorala din acest an sa se concentreze aproape exclusiv pe teme economice. Un mare avantaj pentru democratul Barack Obama, care a primit astfel in mod nesperat o minge la fileu, spun unii analisti, lovind in mod decisiv prin critica dura la adresa politicii falimentare a administratiei Bush, cea care a permis, in opinia sa, „cea mai mare criza de la Marea Depresiune” economica din anii ’30.

[quote=Barack Obama, candidatul democrat la presedintia SUA]Aceasta tara nu-si mai poate permite sa promoveze, inca 4 ani, aceasta filosofie perdanta[/quote]

Obama are propria viziune asupra cauzelor care au general situatia actuala,

„Timp de 8 ani am avut politici care au neglijat protejarea consumatorilor, au incurajat bonusuri foarte mari pentru presedintii de companii si au ignorat clasa de mijloc a Americii. Rezultatul a fost cea mai serioasa criza financiara de la Marea Depresiune incoace”, a declarat candidatul democrat.

Un discurs care l-a adus pe Obama (47 de ani), din postura de outsider, in cea de principal favorit, in dauna veteranului John McCain, in varsta de 78 de ani.

In fata discursului acuzator al lui Obama, republicanul a ripostat cu inteligenta, spun unii analisti, folosindu-se de un personaj aparut din multime, Joe Instalatorul, in fapt un reprezentant al claselor mici si mijlocii, cele mai afectae de criza, caruia i-a promis reduceri de taxe si locuri de munca. In acest fel, McCain a reusit, mai ales pe finalul campaniei, sa mute atentia publica de la „performanta” lui George W.Bush, cel care a reusit sa aduca bugetul SUA de la excedent la un deficitul bugetar record, de aproape 400 miliarde de dolari.

[quote=John McCain, candidatul republican la Presedintia SUA]Daca voi fi ales, voi ajuta poporul american in cel mai eficient mod in care poate sa o faca un presedinte: cu reduceri de taxe indreptate in acele locuri unde pot fi create locuri de munca si unde pot fi protejate economiile de o viata[/quote]

Analistii considera ca „vremurile grele” il avantajeaza pe Obama.

„Tulburarile economice l-ar putea salva pe candidatul democrat Barack Obama, a carui cota in sondaje era in scadere, mai ales dupa criza georgiana, care a dat un impuls lui McCain”, a scris analista Susan Estrich, pe website-ul Fox News.

„In cazul in care castiga, Obama ar trebui sa multumeasca AIG si Lehman Brothers pentru ca i-au luminat drumul. Impasul celor doua companii ar putea fi salvarea sa. Aceasta este realitatea politica”, a conchis Estrich.

In esenta, planurile economice ale celor 2 candidati au un numitor comun -salvarea economiei americane.

Sfatuit de Jason Froman, fost consilier in administratia lui Bill Clinton, de Robert Rubin, fostul secretar al trezoreriei, de Paul Volcker, fostul presedinte al Fed, si de Austan Goolsbee, profesor la Universitatea din Chicago, Barack Obama propune reduceri de taxe orientate in sprijinul celor din clasa mijlocie si a saracilor, dar si cheltuieli mai mari din partea statului pentru crearea de locuri de munca.

„Vom crea 5 milioane de noi locuri de munca, bine platite, investind in industria resurselor regenerabile si inca alte 5 milioane de locuri de munca in constructii – vom reconstrui drumuri, scoli si poduri”, a declarat Obama.

Democratul propune astfel reduceri de impozite pentru firmele care creeaza locuri de munca, anularea reducerilor de impozite acordate celor care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an si cresterea impozitului pe venituri din capital de la 15% la 20%. Obama va impune, pe de alta parte, reduceri de impozite pentru familiile cu venituri sub 200.000 de dolari pe an, adica 94% dintre familiile americane.

Persoanele in varsta care castiga sub 50.000 de dolari pe an ar urma astfel sa fie scutite complet de impozit pe venit. In ceea ce priveste piata imobiliara, Obama propune crearea unui fond de 10 miliarde de dolari, partial finantat din penalitati platite de creditori „iresponsabili”, pentru a evita confiscarile caselor si a unui alt fond de 10 miliarde de dolari pentru a ajuta statele si regiunile afectate de criza imobiliara.

In plus, democratul vrea sa creeze un nou program federal de locuinte, pentru a transforma imprumuturile ipotecare cu dobanda ajustabila in imprumuturi cu dobanda fixa pe 30 de ani.

In cealalta tabara, Douglas Holtz-Eakin, fost sef al Comisiei de buget a Congresului, Carly Fiorina, fost CEO al HP, si Meg Whitman, fostul sef al eBay, l-au sfatuit pe McCain sa faca din scaderea impozitelor axa politicii sale economice.

Republicanul propune astfel reducerea impozitelor pe profiturile companiilor de la 35% la 25% si permanentizarea reducerilor de impozite acordate celor care castiga peste 250.000 pe an.

McCain a anuntat, pe de alta parte, ca isi propune reducerea deficitului public prin scaderea cheltuielilor federale, cu exceptia celor militare. In ceea ce priveste energia, McCain propune extinderea forajelor offshore si cresterea ponderii energiei nucleare, in timp de Obama sustine investitii masive in energia regenerabila.

Exista insa si puncte de vedere similare in planurile celor 2 candidati. Ambii si-au luat angajamentul sa reexamineze normele care guverneaza activitatea pe Wall Street, sa colaboreze pentru a reduce costurile sanitare, sa incurajeze independenta fata de importurile de energie si sa lupte impotriva schimbarii climatice.

Planul lui McCain ii va costa pe americani 52,5 miliarde de dolari, fata de cel al lui Obama, care prevede stimuli pentru economie in valoare de 60 de miliarde de dolari.

Planul noului presedinte, dictat de realitatile din piata?

Analistii spun ca, dincolo de planurile celor doi candidati, in ciuda zecilor de miliarde de dolari promise si a relaxarii fiscale si a altor „cadouri”electorale, politica noului cabinet va trebui sa fie una flexibila, adaptata schimbarilor economice prin care trece intreaga economie globala.

„La un moment dat, noi, ca natiune, va trebui sa ne intrebam de unde vom lua banii ca sa indeplinim toate aceste promisiuni si la ce pret? La aceasta intrebare, nimeni nu poate raspunde”, a spus profesorul Robert D. Reischauer, presedintele organizatiei Urban Institute, citat de cotidianul American New York Times. Reischauer a condus Comisia de buget a Congresului intre 1989 si 1994.

„Am putea foarte bine sa iesim din aceasta situatie ingrozitoare cu o versiune mai buna a capitalismului american – intrucatva imblanzit, ceva mai bine reglementat. Numai ca America s-a cladit pe apetitul pentru risc, asa ca va trebui gasita o versiune de compromis, adaptata noilor realitati”, a declarat David Ruder, fostul presedinte al Comisiei de Valori Mobiliare, acum profesor emerit la Facultatea de Drept a Universitatii Northwestern.

O lume intreaga asteapta rezultatul alegerilor din SUA

Implicata in doua razboaie de uzura, in Irak si Afganistan, in care are 150.000 de soldati implicati, cu interese majore in toata lumea, America isi alege in aceste zile echipa care va gestiona un viitor devenit nesigur, in care perspectiva unei recesiuni economice de amploare este confirmata deja de datele statistice. Un viitor marcat de tot mai puternice sentimente anti-americane, SUA fiind vazuta drept principalul vinovat pentru criza financiara care a zguduit lumea.

Un mediu international instabil pe care cei doi incearca sa il imblanzeasca, in principal, printr-o relaxare a acordurilor internationale. Obama a promis o renegociere a anumite acorduri internationale, precum cel semnat cu Canada si Mexic (NAFTA), pentru a proteja mai mult salariatii americani si a obtine clauze mai bune pentru mediu, in timp ce McCain a propus o extindere a acordurilor de liber-schimb la toate tarile, cu exceptia celor care sustin terorismul.

Pe de alta parte, tot la capitolul politica externa, in timp ce McCain pledeaza pentru o securitate sporita, ce denota inclusiv o pozitie mai dura la adresa Rusiei, Obama este vazut de cancelariile europene si asiatice drept un partener mai flexibil, ce ar putea relansa colaborarea economica la nivel international.

Din acest punct de vedere, Obama pare a fi favorit, inclusiv in perceptia romanilor, care, potrivit unui sondaj al Reader’s Digest, l-ar vota in proportie de 44%, in timp ce doar 24% l-ar vota pe John McCain.

„Cand Sarah Palin si Joe the Plumber devin portavocea viitorului presedinte in chestiuni precum Israelul si Rusia, mai bine mergi pe mana lui Obama”, a declarat Alin Fumarescu, profesor la Universitatea Bloomington din Indiana.

New York Times a scris ca ” tara necesita o conducere sensibila, plina de compasiune, onesta si puternica. Barack Obama a dovedit ca are toate aceste calitati”.

John McCain a fost etichetat drept „iresponsabil” ca a ales-o pe Sarah Palin ca vicepresedinte, fiind practic desfiintat: „Senatorul John McCain s-a retras din ce in ce mai mult catre extremele politicii americane, a dus o campanie bazata pe diviziune partizana, razboi de clasa si chiar cu accente de rasism”, se mai arata in NY Times.

Pe de alta parte, Darrell West, director de studii despre guvernare la Brookings Institution, a declarat: „Ne confruntam cu o situatie economica proasta si doua razboaie, iar noul presedinte nu are bani pentru a rezolva principalele probleme. Doar in 1933 a mai avut loc o tranzitie atat de dificila”.

Wall Street pariaza pe Obama, desi l-ar prefera pe McCain

Cu numai cateva ore inainte de alegerile prezidentiale americane, pe Wall Street lucrurile par deja decise: fara ezitare, investitorii pariaza pe o victorie a democratului Barack Obama, desi nu i-ar deranja sa castige adversarul sau republican, John McCain.

„Avand in vedere avansul lui Obama in sondaje, de 11 procente, numele urmatorului presedinte este destul de clar”, apreciaza Owen Fitzpatrick, de la Deutsche Bank.

Mai mult, Mace Blicksilver, directorul Marblehead Asset Management, spune ca „pentru multi dintre investitori, victoria lui Obama este deja integrata in piata„.

Pe site-ul Intrade, unde se pot cumpara „actiuni” la amandoi candidatii, Barack Obama este prezentat castigator cu 84,5%, in timp ce cota lui John McCain este de 16,6%. In septembrie, McCain urcase peste 50%.

Sam Stovall, strateg la Standard & Poor’s, se bazeaza pe statistici: in mod obisnuit, daca piata scade intre august si sfarsitul lui octombrie inaintea alegerilor (ceea ce s-a intamplat anul acesta), partidul aflat la putere pierde. Situatia s-a repetat de 6 ori, incepand din 1928, si regula nu a suferit decat o exceptie: realegerea republicanului Dwight Eisenhower in 1956.

Desi se pregateste pentru o victorie democrata, prima piata financiara mondiala nu se bucura de perspectiva.

[quote=Mace Blicksilver, analist economic]Daca Obama castiga cu un avans considerabil, pot sa va asigur ca miercuri va fi o zi dificila pe Wall Street[/quote]

Investitorii stiu ca taxele pe castigurile bursiere vor creste si vor incepe sa vanda. In schimb, „daca va castiga McCain, piata va urca cu 10% la deschidere si va ramane pe verde toata sedinta”, pronosticheaza analistul Mace Blicksilver.

„Piata prefera in general republicanii, dar majoritatea oamenilor cumpara actiuni pe termen lung si le transmit copiilor. Nu vor vinde, pentru ca puterea trece de la un partid la altul”, pronosticheaza Sam Stovall.

El aminteste ca Wall Street-ul a cunoscut ani mai buni sub presedintii democrati, cu o progresie anuala medie de 10,7% fata de 6,4% in timpul presedintilor republicani.

Cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite va fi investit oficial in 20 ianuarie 2009.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci