Bugetul pentru anul fiscal 2010-2011, propus la inceputul acestei saptamani de guvernul SUA, prevede o masura care ar reintroduce o taxa de 36% pentru americanii care castiga pe cont propriu mai mult de 200.000 de dolari pe an si un impozit de 39,6% pentru persoanele incadrate la raportari fiscale comune care au cumulat un venit anual de cel putin 250.000 de dolari, conform Mediafax.
Totodata, administratia Obama propune cresterea incasarilor bugetare din taxarea mai dura a mediului de afaeri, prin eliminarea regimurilor fiscale preferentiale care vizeaza companiile de petrol si gaze, serviciile de asigurari de viata, conducerile executive ale parteneriatelor pentru investitii si companiilor inregistrate in SUA, dar care au operatiuni internationale.
In total, bugetul inaintat de guvernul american prevede majorarea veniturilor bugetare, prin masurile amintite, cu 1.900 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.
„Acest set de reforme fiscale aduce un echilibru intre reduceri de taxe care au ca obiectiv concret stimularea crearii de noi locuri de munca si investitii in inovatie pe plan local, reducerea presiunii exercitate asupra clasei de mijloc pentru a creste corectitudinea sistemului, dar si masuri care abordeaza abuzurile, care descurajeaza mutarea locurilor de munca din SUA in alte tari si care promoveaza disciplina fiscala pe termen lung”, a declarat Timothy Geithner, secretarul general al Departamentului Trezoreriei.
Astfel, administratia Obama vrea, in urmatorii zece ani, cresterea veniturilor bugetare din impozitarea „bogatilor” cu 970 miliarde de dolari si a incasarilor din taxarea companiilor cu 400 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, guvernul propune reduceri de taxe totalizand 143,4 miliarde de dolari pentru cetatenii care castiga sub 200.000 de dolari pe an. Pentru companii sunt prevazute reduceri brute de taxe de 93,5 miliarde de dolari, insa la valoare neta aceste masuri reprezinta o majorare de impozit.
Bugetul pe 2010-2011, an fiscal care va incepe pe 1 octombrie, cuprinde un plan de cheltuieli publice de 3.800 miliarde de dolari si prevede un deficit bugetar de 1.560 miliarde de dolari, reprezentand 10,6% din produsul intern brut proiectat, fata de 1.400 miliarde de dolari, respectiv 9,9% din PIB, in perioada financiara anterioara.
Proiectul legislativ prevede totodata masuri care sa impiedice companiile americane sa transfere profiturile in conturi offshore pentru a evita impozitarea. Mai multe companii emblematice pentru economia americana, printre care Microsoft, General Electric si Caterpillar, sustin ca schimbarile le-ar afecta capacitatea de competitie pe piata globala cu concurentii din alte zone ale lumii.