Strategia a fost stabilita impreuna cu Guvernul Romaniei.
„Avand in vedere presiunea uriasa exercitata de criza financiara globala asupra economiei si societatii din Romania, aceasta strategie stabileste modalitatile prin care Banca Mondiala va sprijini eforturile pe care Romania le va face pentru a-si restabili sursele de crestere durabila si echitabila, astfel incat sa iasa din criza pe pozitii mai puternice, reducand in acelasi timp impactul imediat pe care criza il are asupra celor saraci”, se arata intr-un comunicat al instituiei internationale, citat de Mediafax.
„Noua Strategie de Parteneriat cu Romania, care constituie rezultatul unor consultari cu Guvernul, la nivel national, precum si cu diversi alti parteneri de dezvoltare, implica o abordare bifocala de sprijinire a eforturilor pe care le intreprinde guvernul ca sa gestioneze criza pe termen scurt, restabilindu-se sursele necesare pentru o crestere durabila si cuprinzatoare, care sa fie consecventa cu prioritatile pe termen scurt de convergenta catre UE”, a declarat in comunicat Benoit Blarel, directorul BM in Romania.
Reforma sectorului public are drept scop reducerea vulnerabilitatilor fiscale, modernizarea si imbunatatirea performantelor administratiei publice in furnizarea serviciilor publice-cheie, valorificarea eficienta a resurselor publice si satisfacerea nevoilor populatiei din Romania, in special ale categoriilor sarace si vulnerabile.
Pentru sustinerea cresterii si competitivitatii, strategia va contribui rapid si la stabilirea unor masuri de gestionare a crizei in sectorul financiar. Astfel, BM va putea oferi sprijin pentru reluarea procesului de crestere, prin imbunatatirea mediului de afaceri, prin cresterea gradului de calificare a fortei de munca, prin imbunatatirea retelelor de infrastructura si prin eficientizarea agriculturii.
„In sfarsit, strategia are si obiectivul de a-i proteja pe cei saraci impotriva efectelor adverse ale crizei si de a promova incluziunea sociale si dezvoltarea regionala”, se precizeaza in comunicat.
BM spune ca Guvernul Romaniei a adoptat rapid masuri fiscale, de natura sa reduca impactul crizei, sa mobilizeze un pachet financiar international sustinut in principal de FMI, UE si Banca Mondiala, precum si sa reia aplicarea agendei reformei structurale.
In acelasi timp, strategia se intemeiaza si pe valoarea adaugata semnificativa pe care o poate aduce Banca Mondiala agendei de politici a Romaniei, in special prin elaborarea si punerea in aplicare a reformelor structurale.
BM a aprobat joi prima transa, de 300 milioane euro, din imprumutul destinat Romaniei. Creditul va avea o scadenta de 14 ani si o perioada de gratie de 13 ani si jumatate.
Finantarea face parte din acordul de sprijin extern de aproape 20 de miliarde de euro incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, BM si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.