La sfarsitul lunii mai, OCDE scotea in evidenta o revenire economica mai dinamica decat s-a asteptat. Organizatia estima o crestere de 2,7% in acest an si de 2,8% in 2011 pentru economiile membrilor ei.
Noul raport nu furnizeaza, insa, noi estimari, insa mentioneaza ca avansul economiilor G7 (SUA, Canada, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Japonia) ar putea incetini la 1,5% in ritm anual in a doua jumatate a acestui an, dupa o crestere de 3,2% in primul trimestru si de 2,5% in al doilea.
Revenirea este inconjurata de mai multe „incertitudini considerabile”, noteaza OCDE, citand in principal evolutia consumului privat, care ar putea fi franata de reducerea cheltuielilor populatiei in contextul somajului ridicat si indoielilor legate de soliditatea economiei.
Economistul sef al organizatiei, Pier Carlo Padoan, considera ca daca incetinirea relansarii va fi de durata, se justifica un sprijin monetar suplimentar, care ar putea veni sub forma unei relaxari cantitative sau a angajamentului de a mentine dobanzile la un nivel apropiat de zero o perioada mai lunga de timp.