El a mentionat ca in acest context toate tarile au adoptat masuri dificile.
„Cred ca avem suficiente informatii pentru a sti ca aceste masuri pot functiona. Desigur, exista niste vulnerabilitati importante in economie si trebuie sa fim foarte atenti la ele”, a explicat el, citat de Mediafax.
Intrebat daca BM are o evaluare privind impactul social al masurilor luate si al riscului ca proteste similare celor din Grecia sa se repete, Sipos, fost ministru ungar, a spus ca de fiecare data cand sunt adoptate asemenea decizii se face si o analiza.
„De cate ori ne implicam in sustinerea unor reforme politice ale Guvernelor evaluam foarte atent toate consecintele, inclusiv pe cele sociale. Este o obligatie impusa de board-ul BM, dar si o practica foarte utila”, a spus el.
In legatura cu eventuale proteste, el a spus: „Nu vreau sa comentez pe tema unor astfel de posibile scenarii. Dificultatile sunt semnificative in multe tari, iar in mod evident oamenii au opinii diferite despre ceea ce trebuie facut. Noi vrem sa ajutam, acesta este rolul nostru daca avem resurse si noi speram ca intr-un cadru pasnic putem depasi aceasta criza”.
El a adaugat ca este dificil de prezis cat va mai dura actuala criza.
„Cred ca ceea ce apare clar acum este ca inca suntem vulnerabili si trebuie sa ne axam pe imbunatatirea tuturor aspectelor – fiscale, macroeconomice – astfel incat sa ajungem la o crestere sustenabila”, a mentionat oficialul BM.
Sipos considera ca cel mai important obiectiv il reprezinta evitarea unei noi crize.
„Am avut o situatie foarte rea. Dar ceea este important sa actionam ca sa nu avem o cadere dubla (o evolutie in W), adica o repetitie a ceea ce s-a intamplat acum aproape doi ani. Noi nu credem ca este foarte posibila, dar nu putem exclude aceasta varianta”, a spus el.
Intrebat daca tarile din estul Europei, care au avut o economie mai slaba decat cele din vest, nu au fost mai vulnerabile la aceasta criza, el a raspuns ca, practic, vulnerabilitatea este generala, in UE si in lume.
„Daca observati, cea mai puternica criza este in Grecia, care este parte dintre statele vechi membre UE, cu un nivel de venit relativ mare fata de noile state membre. Ceea ce este interesant in aceasta faza a crizei este ca situatia initiala pe care au avut-o statele la inceputul crizei, ma refer la situatia de la tara la tara, conteaza acum foarte mult. Si acum este important sa retinem ca unele tari nu au adoptat pachete de stimulare financiara, altele au facut acest lucru, iar acum platesc pretul”, a spus Sandor Sipos.
„Conditiile initiale au fost diferite, raspunsul la criza a fost diferit, iar perspectivele sunt diferite acum. Astfel, trebuie sa avem o solutie adaptata fiecari tari. Fiecare tara trebuie sa isi rezolve situatia fiindca, intr-adevar, multe dintre masuri necesita ajustari dure pe plan intern. De aceea este important sa gasim mixul potrivit de politici”, a adaugat el.