„Este clar ca fara o ajustare macroeconomica serioasa si care sa aduca o inflatie normala, sa stabilizeze si sa confere incredere pietei valutare, nu putem vorbi de capacitatea sistemului bancar de a duce dobanzile in jos”, a afirmat Dragulin, citat de Mediafax.
„Acest climat, asociat cu cel extern, cu increderea in piata, fac ca procesul sa fie lent, oricat de multa disponibilitatate ar fi la nivelul BNR”, a adaugat Dragulin.
El a apreciat ca BNR nu poate da semnale excesiv de optimiste, pentru ca unele dintre acestea ar putea avea efecte inverse.
„In ceea ce priveste capacitatea de reducere a dobanzilor, in prezent marja de manevra mai este, iar mesajele BNR sunt in acest sens. BNR va confirma acest trend prin comportamentul sau in ceea ce priveste dobanzile, dar nu va putea face pasi prea mari din cauza contextului extern”, a spus oficialul bancii centrale.
Referindu-se la piata interbancara, Dragulin a apreciat ca in actualele conditii macroeconomice, cursul nu poate fi „foarte stabil” in perioada urmatoare.
„Unul dintre obiectivele pentru trecerea la zona euro este ca politica de curs sa fie credibila, pentru a ajunge in anticamera trecerii la euro”, a mai spus Dragulin.