Datele statistice publicate saptamana aceasta arata ca salariul mediu nominal net a scazut cu 0,8% in decembrie 2009 fata de decembrie 2008. Diminuarea se suprapune peste o crestere a preturilor ce a sarit peste tinta impusa de Banca Nationala a Romaniei (BNR), atingand 4,7% pe an, in decembrie. Astfel, puterea de cumparare a romanilor a scazut cu 5% anul trecut.
Ce se va intampla in acest an? BNR are o tinta de inflatie de 3,5%, cu o marja de plus minus 1% (aceeasi ca in 2009). Majoritatea analistilor cred ca banca centrala se va apropia anul acesta foarte tare de tinta, anticipand un nivel intre 4 si 4,6%.
Insa analistii cred ca evolutia salariilor va fi aproape la fel de proasta ca in 2009. Astfel, Raiffeisen estimeaza ca salariile ar putea cunoaste o crestere nominala de circa 4% pe intreaga economie, ceea ce inseamna ca veniturile vor reusi cu greu sa se mentina in linia cresterii preturilor. Aceasta, daca se confirma cele mai optimiste prognoze.
Ce ne spun datele? Ca 2010 va fi un an aproape la fel de prost pentru romanul de rand. O rata a inflatiei in jur de 4,5%, coroborata cu o crestere a salariului mediu nominal net de 4%, va genera o crestere nesemnificativa a puterii de cumparare, de jumatate de procent. Asadar, in 2010 se va mentine o diferenta negativa de 5-6% in raport cu 2008.
Comparativ cu Romania, de exemplu, cei din zona euro au dus-o mult mai bine in criza, inflatia urcand cu mai putin de 1% si salariile reusind sa se mentina pe linia de plutire.
[quote=Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank]Angajatii din industrie vor cunoaste in mod sigur o evolutie mai buna a salariilor in 2010[/quote]
Care sunt motivele acestei deteriorari a traiului romanilor? Daca ne uitam la structura inflatiei pe anul trecut, vedem ca un motiv este faptul ca Romania se afla in plin proces de convergenta la piata europeana. Asta inseamna ca am avut si vom avea in continuare cresteri de accize, care cantaresc greu in inflatie.
Al doilea motiv ar fi ca suntem o piata atipica, in care cererea scazuta manifestata pe fondul crizei nu a determinat scaderea preturilor, cum ar fi fost normal.
Evolutia a avut cel putin doua cauze. Pe de o parte, unele persoane fizice au fost sprijinite de stat cu subventii la utilitati, ceea ce a ajutat la mentinerea consumului.
Pe de alta parte, companiile, desi se spune ca s-au ajustat in criza, n-au reusit sa-si negocieze din timp preturile cu furnizorii, asa incat sa poata scadea la randul lor preturile la produsele oferite romanilor.
Chiar daca priviti in ansamblu, romanii o vor duce prost, vestea buna a lui 2010 este ca unii incep sa scoata capul la suprafata.
Analistii cred ca nu toate domeniile vor avea aceeasi evolutie a salariilor in 2010. Specialistii de la Raiffeisen Bank, de exemplu, estimeaza o crestere dubla a salariilor in industrie fata de media pietei, deci de 8-9%, (fata de doar 5-6% in dec. 2009 fata de dec.2008), industria, in special cea producatoare, fiind un sector unde reformele impuse de criza au fost aplicate cu succes.
La randul sau, Alexandru Chidesciuc de la ING Bank Romania considera ca vor exista multe domenii, in special cele in care se realizeaza produse pentru export, unde vor mai aparea cresteri peste media pietei.
Riscurile care pot conduce la adancirea inflatiei in 2010
Analistii ING, unii dintre cei mai pesimisti de pe piata locala, considera ca BNR va rata tinta de inflatie si in 2010. Iata care ar fi cauzele.
Preturile fructelor si legumelor ar putea sa creasca in raport cu anul trecut, cand productia agricola a fost cat se poate de buna.
Schimbarea cursului de referinta pentru calculul pretului la medicamente, de la 4% la 4,25%, va aduce o crestere a preturilor la medicamente de 7%.
Preturile la tutun au crescut cu circa 9,5% in ianuarie, pe fondul maririi acizelor.
De asemenea, preturile la petrol sunt asteptate sa urce.
Tarifele la gaze, practicate in Romania, se afla la un nivel mult scazut fata de cel din Uniunea Europeana. O aliniere a acestor preturi la media Uniunii, in 2010, ar avea un impact dur asupra inflatiei.
Preturile la carne ar putea creste de asemenea, ca urmare a anularii in 2010 a subventiilor acordate fermierilor.
Exista si un factor care ar putea scadea inflatia: cererea scazuta. Dar, remarca analistii ING Bank Romania, sunt sanse slabe ca acest fenomen sa impinga inflatia in jos, in conditiile in care n-a facut-o in 2009.