„Este foarte important sa schimbam in acest an modul in care sunt platiti acesti directori executivi, dar si formele de compensare. Trebuie sa punem capat unei ere a bonusurilor iresponsabil de mari”, a declarat Geithner pentru Bloomberg Television, preluata de agentia de presa Bloomberg.
Presedintele Barack Obama a aratat anterior ca bonusurile mari acordate pentru a recompensa asumarea de riscuri excesive de catre bancheri se numara printre principalele motive ale celei mai severe crize financiare din ultimii 80 de ani. Administratia a desemnat in acest an un „tar al bonusurilor”, care are responsabilitatea de a analiza si aviza pachetele salariale si de compensare propuse de bancile si companiile care au incasat cele mai mari ajutoare de stat.
Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase vor plati bonusuri record in acest an, potrivit estimarilor analistilor.
Recordul Goldman Sachs a fost stabilit in anul 2007, cand banca a acordat in total angajatilor bonusuri de 20,2 miliarde de dolari, suma din care face parte si pachetul salarial de 68,5 milioane de dolari obtinut in acel an de directorul general executiv Lloyd Blankfein.
Blankfein a declarat pentru revista Vanity Fair, intr-un articol publicat in aceasta saptamana pe internet, ca Goldman Sachs ar fi supravietuit crizei financiare si pe cont propriu, fara ajutorul guvernului.
Actualul presedinte al bancii, Gary Cohn, a confirmat parerea exprimata de Blankfein.
„Cred ca nu am fi esuat. Aveam bani gheata”, a spus Cohn.
Geithner i-a contrazis insa sambata pe cei doi, aratand ca intregul sistem financiar risca prabusirea la apogeul crizei, inclusiv gigantii de pe Wall Street.
„Niciuna dintre aceste banci nu ar fi supravietuit daca guvernul ar fi stat cu mainile in san, lasand criza sa-si faca de cap. Intregul sistem financiar din Statele Unite si toate marile institutii de credit din tara, chair si micile banci regionale, se aflau la acel moment pe un traseu clasic de esec bancar”, a declarat Geithner.
Goldman Sachs, a cincea banca din SUA dupa active, a acceptat la finele anului trecut un pachet de sprijin guvernamental de 10 miliarde de dolari, finantat de Departamentul Trezoreriei din fonduri publice.
Banca a rambursat deja banii, cu tot cu dobanda, ca si companiile concurente Bank of America, JPMorgan Chase si Morgan Stanley, noteaza Bloomberg.
Geithner apreciaza ca „cea mai mare parte” a banilor acordati drept sprijin sistemului bancar prin Troubled Asset Relief Program vor fi rambursati.
„Anticipam ca vom incasa plati de 175 miliarde de dolari de la banci pana la finele anului viitor”, a aratat Geithner la Bloomberg Television.
Purtatorul de cuvand al Goldman Sachs, Luvas von Praag, a declarat ca banca recunoaste ca ar fi dat faliment daca sistemul financiar s-ar fi prabusit.