„Banca a purtat negocieri cu sindicatul pentru incheierea contractului colectiv de munca, inca din luna septembrie anul trecut si continua si acum, pana la expirarea termenului legal”, se arata intr-un comunicat al BCR.
„Intrucat discutiile asupra contractului colectiv de munca sunt inca deschise, consideram ca protestul initiat de liderii sindicali, desi organizat in virtutea dreptului constitutional, este doar o tentativa de a adauga presiune pe angajator in procesul de negociere”, mentioneaza comunicatul.
Reprezentantii bancii au mai precizat ca inainte de Craciun sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7% pe durata a doi ani in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca.
Bruynseels:
„In plus fata de aceasta crestere salariala, au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010”, conform documentului.
Mai mult, banca a mentionat ca a formulat o oferta de a acorda o crestere salariala mai mare in special angajatilor cu salarii mai mici. Pachetul total de remunerare mediu pentru un angajat al bancii se situeaza la limita superioara a intervalului de mijloc al salariilor din sectorul bancar – aceasta in conditiile in care sectorul bancar este foarte bine remunerat in comparatie cu salariul mediu pe economie.
Propunerea actuala de negociere este fara crestere salariala si cu mentinerea suspendarii platii celor doua drepturi salariale corelate cu performanta bancii.
„Noi am facut o oferta pe care am apreciat-o ca foarte generoasa si am fost uluit cand sindicatul a refuzat-o – aceasta propunere oferea certitudinea cresterilor salariale ca venituri in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil”, a declarat Dominic Bruynseels, CEO-ul BCR.
„Cateodata ma intreb daca conducerea sindicatului bancii este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca”, a adaugat seful BCR.
Profitul net al Grupului BCR, detinut de Erste, s-a redus in 2010 cu 46,7% pana la 465 milioane de lei (110 milioane de euro), comparativ cu 2009, acesta fiind cel mai slab rezultat de la privatizare.