„Nu cred ca vom ajunge la ceea ce s-ar putea numi un consens cu privire la crearea unui fond de sustinere a bancilor in dificultate”, a mentionat Wouter Bos, ministrul olandez de finante, prezent la reuniunea de la Luxemburg a ministrilor de finante din zona euro.
Olanda a fost printre primele tari care au avansat, saptamana trecuta, ideea unui plan european de salvare, pe modelul celui de 700 miliarde dolari (490 mld. euro) al Statelor Unite, fiecare tara din zona euro urmand sa contribuie la acesta cu pana la 3% din produsul sau intern brut (PIB), conform NewsIn.
Proiectul, sustinut si de presedintia franceza a Uniunii Europene, a fost imediat respins de Germania si Marea Britanie, tari care sunt in favoarea unor solutii nationale. Berlinul, mai ales, nu vrea sa plateasca factura pentru problemele bancare ale altor tari.
Germania si-a reiterat pozitia la Luxemburg, prin intermediul lui Jorg Asmussen, secretarul de stat pentru finante. „Consideram ca un plan european de salvare nu ar fi util”, a declarat presei oficialul german.
Pedro Solbes, ministrul spaniol al economiei, a estimat, de asemenea, ca un plan de salvare cum este cel din Statele Unite „ar fi greu de creat in Europa, tinand cont de structura Uniunii Europene”, mai ales ca aceasta nu dispune de un buget federal suficient.
Italia incearca, totusi, sa reia aceasta idee. Duminica seara, Silvio Berlusconi, seful guvernului italian, a mentionat ca Giulio Tremonti, ministrul economiei, va propune omologilor sai europeni crearea unui fond egal cu 3% din PIB si a sustinut chiar ca Angela Merkel, cancelarul german, va fi de acord. Berlinul, insa, a negat acest lucru.