Misiunea FMI, ce se va derula pana pe 4 august, va analiza modul in care Guvernul Boc si-a respectat angajamentele prevazute in acordul stand-by. ”Nu vor fi probleme”, este sigur premierul. Emil Boc. El a spus, duminica seara, la TVR, ca ”din punctul nostru de vedere avem situatia sub control si sper ca lucrurile vor evolua in directia buna din perspectiva raporturilor cu organismul international’.
Premierul mizeaza in principal pe faptul ca FMI a remarcat decizia dura a autoritatilor romane de a creste TVA-ul, o masura pe care expertii o recomandasera inca de anul trecut drept solutie pentru rezolvarea problemelor financiare.
Autoritatile romane asteapta, astfel, ca expertii straini sa isi dea acordul pentru rectificarea de buget pe acest an si pentru planurile pe 2011. Care sunt acestea? La nivel oficial nu s-a spus nimic. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a afirmat, vineri, dupa sedinta de guvern, ca un lucru este sigur – tinta de deficit bugetar va fi mentinuta la 6,8% din PIB in 2010. Pentru 2011, nu s-a stabilit inca nimic.
Cert este ca daca discutiile se vor incheia cu succes, Romania va primi cea de-a 6-a transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro. Banii vor merge, ca si precedenta transa, in conturile BNR, pentru a sustine politica monetara.
Romania a primit din mai 2009 si pana in prezent aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 milioane de euro de la Banca Mondiala. Acordul stand-by are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro.
Intre sperante si realitate
Dincolo de discutiile privind situatia din acest an, este de asteptat ca misiunea FMI sa faca lumina si in privinta estimarilor pentru 2011. Asta in conditiile in care de la autoritati au venit semnale total diferite.
Pe de o parte, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca in 2011 declinul economic va continua. Dupa scaderea din 2010, estimata la 1,5% din PIB, anul viitor economia ar urma sa inregistreze o contractie de 0,5%.
Interesant este ca Videanu si-a bazat declaratiile pe estimarile preliminare ale FMI, despre care nu a dorit sa dea detalii. Ultima estimare oficiala a FMI, data publicitatii in iunie, arata ca Romania va iesi anul viitor din recesiune, iar avansul economic va fi de 3,6%, revizuit de la 5,1%, cat estima in prognoza din aprilie. Intre timp, insa, de la 1 iulie a crescut TVA-ul, iar salariile din sectorul bugetar s-au redus cu 25%. Estimarile, cu siguranta, vor fi modificate. Intrebarea este cat de drastic.
Potrivit lui Videanu, primele semnale de relansare economica ar urma sa apara abia spre sfarsitul anului viitor.
Declaratiile lui Videanu au fost contrazise de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Acesta a declarat ca toate modelele macro-economice pe care Fondul a lucrat in aceasta perioada arata cu 2011 va fi un an, per ansamblu, de crestere economica.
Evolutie anticipata, de altfel, si de majoritatea analistilor. Astfel, dupa un declin economic in acest an intre 0,5% si 3%, in 2011, Romania ar urma sa iasa in sfarsit din recesiune.
In cel mai prost scenariu luat in calcul de specialisti, economia ar putea inregistra un declin minor sau stagnare in primele luni din 2011, urmat de un avans puternic in a doua parte a anului, datorat, in principal, cresterii exporturilor.
Fiscalitatea, in ceata
Previziunile macro-economice vor depinde in mare masura de politica fiscala, spun analistii care asteapta ca misiunea FMI sa clarifice mare parte dintre controversele care au suscitat atentia opiniei publice.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat sambata ca, „in acest moment, nu ia in considerare modificarea sistemului de taxe si impozite”.
Asta dupa ce, anterior, a primit un ”cartonas galben” din partea premierului Emil Boc pentru declaratiile privind necesitatea trecerii de la cota unica la un impozit progresiv.
Asigurarile lui Vladescu ar putea fi insa date peste cap de planurile membrilor Coalitiei. Evenimentul Zilei a relatat, luni, pe surse, despre un plan secret al premierului Boc, care ar prevede reducerea cotei unice de anul viitor de la 16% la 10%, compensata cu majorarea TVA-ul cu inca un procent, la 25%. In plus, ar urma sa fie introduse noi impozite si majorate altele, de la cele din sectorul agricol la cele pe proprietate.
„Majorarea TVA cu un punct procentual nu va avea efecte toxice si va mai acoperi o parte din golul lasat de reducerea cotei. Decizia va fi luata insa in acord cu FMI, care vrea masuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursa sigura, desi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat”, au spus sursele citate.
Membrii Coalitiei ar urma sa mandateze luni Ministerul Finantelor pentru a discuta despre aceste masuri.