Doar sapte dintre cele 91 de banci supuse testelor de stres derulate de autoritatile europene au picat, necesarul de capital fiind stabilit la 3,5 miliarde euro, cu mult sub asteptarile analistilor si investitorilor. Acestia sustin ca scenariile de stres elaborate de autoritati au fost prea indulgente, ca testele nu au fost riguroase, si se declara nesatisfacuti de rezultate.
„Sistemul bancar francez si-a demonstrat inca odata capacitatea de a rezista crizelor”, a declarat sambata Christian Noyer, guvernator al Bancii Frantei si membru in Consiliul guvernator al Bancii Centrale Europene. Nicio banca franceza nu a esuat in testele de stres.
Autoritatile „au picat” numai Hypo Real Estate Holding (Germania), ATEbank (Grecia) si cinci case regionale de economii din Spania.
Banca Centrala Europeana a recomandat bancilor care nu au trecut testele sa-si majoreze capitalul de pe piete sau sa recurga la ajutor guvernamental, aratand totodata ca rezultatele „reprezinta un important pas inainte in sustinerea stabilitatii sectorului bancar din UE si zona euro”.
BCE a calificat criteriile luate in considerare in teste drept „foarte adverse, in termeni macroeconomici si financiari”.
Presedintele Consiliului european de Stabilitate Financiara, Mario Draghi, a declarat, la randul sau, intr-un comunicat, ca „acest exercitiu reprezinta o contributie importanta la consolidarea increderii in sistemul bancar european si in cresterea rezistentei si puterii sistemului financiar global.
„Rezultatele sporesc claritatea si transparenta cu care poate fi observata puterea sectorului bancar european”, a aratat Draghi.
In Grecia, tara unde a inceput criza datoriilor de stat din Europa, ministrul finantelor, George Papaconstantinou, a declarat ca ATEbank, banca de stat care nu a trecut testul, va trebui sa prezinte un plan de consolidare a capitalului pana la sfarsitul anului, iar guvernul va ajuta institutia daca investitorii vor refuza sa contribuie.
„Rezultatele sunt pozitive si arata ca sistemul bancar elen poate face fata chiar si unor conditii mult mai rele decat in prezent”, a afirmat Papaconstantinou.
Ministrul spaniol al finantelor, Elena Salgado, a spus ca cele cinci „cajas” care nu au trecut testele nu se afla intr-o situatie „de urgenta” si nu trebuie sa faca rost imediat de capital suplimentar.
Directorul general adjunct al Bancii Italiei, Anna Maria Tarantola, s-a declarat increzatoare ca rezultatele bune ale testelor „vor pune capat zvonurilor si incertitudinii care s-au format pe piete si vor crea un climat de incredere”.
Vicepresedintele BCE Vitor Constancio a calificat testele drept „dure” si a explicat ca nu au inclus un scenariu de faliment al unui stat din zona euro „pentru ca nu credem ca s-ar putea intampla asa ceva”.
Un fost membru al consiliului de politica monetara al Bancii Angliei sustine insa, alaturi de multi analisti si investitori, ca scenariile si criteriile sugereaza ca testele au fost „relativ relaxate”.
ATEbank a anuntat ca va incepe procedurile pentru o majorare de capital prin emisiune de actiuni noi.
ATEbank este singura banca din Romania care nu a reusit sa sa treaca de testele de stres.
Oficialii institutiei au precizat ca banca isi va consolida capitalurile proprii prin eliminarea participatiilor sale la societati ce nu apartin sectorului financiar-bancar. Totodata, banca va efectua actiuni de reducere a costului functional si de majorare a surselor de venituri.
Potrivit autoritatilor europene, banca va avea nevoie de o majorare de capital de 242,6 milioane de euro.
„Mentionam ca lichiditatea curenta a ATEbank Grecia se afla la un nivel absolut statisfacator”, au anuntat luni reprezentantii bancii din Romania.
„Ministerul elen de Finante, conform anuntului sau in calitate de actionar majoritar al Bancii, este dispus sa intareasca adecvarea capitalului, participand la o majorare de capital, dupa ce va primi aprobarea Comisiei Europene”, se arata in comunicat.
Referitor la prezenta ATEBank in Romania, oficialii au mentionat ca banca prezinta bilanturi cu profit de la data achizitionarii acesteia de catre ATEbank Greece (2006-2010), iar lichiditatea si adecvarea capitalului bancii depasesc limitele minime instituite si monitorizate de catre BNR.
De asemenea, banca a facut fata cu succes testelor de stres corespunzatoare la care a fost supusa de catre autoritatea de supraveghere a BNR.