„Cel mai important obstacol este in Germania, si nu in Olanda. Cred ca este nevoie de mai multi bani si vom incerca sa-i convingem si pe colegii nostri germani”, a declarat joi seara, la postul public de televiziune, presedintele bancii centrale a Olandei, citat de Bloomberg.
Cancelarul german Angela Merkel a rezistat pana acum apelurilor din partea celorlalte guverne europene de a creste limita maxima a resusrelor financiare disponibile Mecanismului European de Stabilitate, fondul de urgenta al zonei euro care ar trebui sa devina operational in acest an, relateaza Mediafax.
Plafonul actual de finantare al fondului, de 500 miliarde euro, este considerat insuficient pentru a sprijini economii precum Italia sau Spania.
Germania considera ca eforturile anticriza ale zonei euro ar trebui sa se concentreze pe masuri de disciplina fiscala.
„Nu am mers in directia corecta si este clar ca masurile de care este nevoie sunt implementate prea lent si sunt limitate in amploaer. Este necesara o accelerare semnificativa a procesului decizional”, a spus Knot, care a preluat in iulie presedintia Bancii Olandei de la Nout Wellink.
Doua surse apropiate cancelarului Merkel au declarat joi ca Parlamentul german va respinge cel mai probabil cresterea fondurilor puse la dispozitie pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro, pozitie care semnaleaza opozitia darza a Germaniei fata de ridicarea plafonului fondului de urgenta.
Knot a afirmat in aceeasi interventie televizata ca nu este ingrijorat in privinta deprecierii euro fata de dolar, variatiile cursului fiind firesti pe piata libera.