„In principiu, ne intereseaza petrochimia de la Arpechim, dar in situatia in care Arpechim se opreste si in situatia in care Petrom nu mai doreste sa o reporneasca, noi vrem sa cumparam toata rafinaria”, a spus Roibu, citat de NewsIn.
Potrivit directorului general al combinatului Oltchim, compania nu detine, in prezent, sumele necesare achizitionarii unei rafinarii ca Arpechim, dar intentioneaza sa-si finanteze aceasta preluare printr-o emisiune de obligatiuni sau mai multe imprumuturi bancare.
Intrebat daca a discutat aceasta posibila achizitie cu reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in proprietatea caruia se afla Oltchim, Roibu a raspuns negativ.
„Pana acum, nu am avut nicio astfel de discutie. Oltchim este legata ombilical de Rafinaria Arpechim. Daca moare Arpechim, moare si Oltchim”, a mai aratat acesta.
El a adaugat ca din cauza inchiderii Arpechim circa jumatate din salariatii Oltchim, adica peste 2.000 de oameni, vor fi cel mai probabil trimisi acasa.
Roibu a spus marti ca inchiderea rafinariei Arpechim Pitesti provoaca in lant inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea Oltchim, seful combinatului din Ramnicu-Valcea estimand pierderi lunare de 30 de milioane de euro.
El mai arata ca reducerea activitatilor Oltchim va afecta si furnizorii sai CET Govora si exploatarea miniera de sare si calciu.
Autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata, luni, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.
Petrom a demarat procedura de inchidere temporara a rafinariei Arpechim, dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului din Pitesti i-a suspendat autorizatia integrata de mediu si anunta ca va incerca sa reduca impactul negativ asupra furnizarii de carburanti si produse petrochimice, dar si ca va ataca respectiva decizie.