„Inchiderea rafinariei Arpechim ne va aduce pierderi uriase. Am facut un prim calcul si, in urma analizei pierderilor plecand de la furnizor, productie si pana la daunele care le vom provoca clientilor nostri, estimam pierderea anuala la 30 de milioane de euro”, a declarat marti, Gheorghe Balint, directorul de productie Oltchim.
Rafinaria Arpechim-Pitesti furniza societatii Oltchim etilena si propilena, materiile prime principale pentru combinatul de produse chimice. Materia prima ajungea la beneficiar prin intermediul a 2 conducte subterane de 60 de km lungime.
„Am discutat cu cei de la Arpechim si, din pacate, nu avem ce sa facem. Ei au invocat cazul de forta majora in contractul dintre noi, asa ca e putin probabil sa ne putem recupera pierderile. Cautam acum un alt furnizor de materii prime, pentru a compensa aceasta criza. Speram insa ca problema suspendarii activitatii la Arpechim sa fie rezolvata cat mai curand posibil”, a mai spus Gheorghe Balint.
Rafinaria Arpechim, cea de-a doua rafinarie ca marime din Romania, a fost inchisa, incepind de marti, dupa ce i-a fost suspendata temporar autorizatia de mediu. Petrom, proprietarul rafinariei, a primit un termen de 6 luni pentru a remedia problemele legate de poluarea mediului inconjurator. Daca nu va isi va rezolva problemele de mediu, rafinaria isi va pierde definitiv autorizatia de mediu si implicit avizul de functionare.
Rafinaria Arpechim acoperea, pina astazi, jumatate din livrarile de carburanti ale Petrom, principalul furnizor de produse petroliere de pe piata romaneasca. Anul trecut, Arpechim a rafinat 3,437 milioane de tone de petrol, in timp ce Petrobrazi, cea de-a doua rafinarie Petrom, a procesat 3,426 milioane de tone.
La Arpechim se proceseaza atat titei romanesc, cat si titei din import. Rafinaria dispune de 2 module, cu o capacitate nominala totala de 6,5 milioane tone pe an. Arpechim este conectata la conductele interne de transport, dar si la conducta care face legatura cu Constanta si Marea Neagra pentru importul titeiului.
Arpechim produce benzine auto fara plumb, motorine de calitate superioara, combustibil tip M si tip P, combustibil lichid usor, nafta si gaze pentru chimizare (propan, n Butan, propilena), LPG, uleiuri de motoare monograd si multigrad, sulf si alte produse secundare, MTBE, bitumuri.