„O serie de actiuni si declaratii recente ale oficialilor PCC SE, cu privire la situatia Oltchim SA, scoate tot mai clar la lumina conflictul de interese in care se gaseste actionarul minoritar PCC SE”, au spus reprezentantii Oltchim.
Ei au adaugat ca PCC SE este actionar majoritar al unuia dintre principalii concurenti directi ai Oltchim SA pe piata din Europa Centrala si de Est: combinatul chimic PCC Rokita din Polonia.
In replica, Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC, a spus pentru DailyBusiness.ro ca Oltchim si PCC Rokita concureaza pe un singur produs, respectiv polioli, care nu este nici macar produsul de baza al combinatului din Romania.
Mai mult, Zaremba sustine ca Oltchim vinde polioli pana si in orasul polonez in care se afla combinatul controlat de grupul german.
Zaremba a reiterat interesul PCC pentru Oltchim, in sensul completarii gamei de produse de la combinatul din Polonia, cu cea produsa de Oltchim din Romania si formarii unor sinergii.
Reprezentantii Oltchim sustin ca, in urma detinerii unui pachet de 12,89% din actiunile companiei, proprietarul companiei concurente din Polonia, Waldemar Preussner, a impus alegerea sa ca membru in Consiliul de Administratie al companiei romanesti.
„Din aceasta pozitie, domnia sa are acces, pe langa informatiile publice accesibile tuturor actionarilor, la toate informatiile sensibile si confidentiale referitoare la strategiile de business si planurile de dezvoltare ale companiei romanesti”, au spus reprezentantii Oltchim.
Ei au adaugat ca Waldemar Preussner „s-a opus constant incercarilor societatii Oltchim de a pune in practica programul de restructurare si strategia multianuala de dezvoltare a companiei”.
„In Polonia insa, la combinatul chimic concurent Rokita, unde este actionar majoritar, PCC SE pregateste si dezvolta capacitati de productie pe directii identice cu cele aflate in programul de dezvoltare al Oltchim SA”, au specificat reprezentantii companiei locale.
Zaremba neaga insa aceste acuzatii, explicand ca firma din Polonia dezvolta noi produse independent de Oltchim si ca nu a primit niciun detaliu sau informatii tehnologice legate de noile produse pe care vrea sa le introduca combinatul valcean.
„Lucram la multe produse noi. Este un mod normal de a-ti dezvolta compania in aceasta industrie. Daca coincid directiile, este normal pentru ca lucram in aceeasi industrie”, a precizat Zaremba.
Reprezentantii Oltchim au mai comentat – „campania ostila, initiata de reprezentantii PCC SE impotriva intereselor statului roman si a companiei Oltchim SA, nu demonstreaza preocupari sincere pentru dezvoltarea activitatii combinatului ci, mai degraba, interese de alta natura care par sa aiba legatura cu pozitia de actionar majoritar al competitorului PCC Rokita si cu interesul public declarat al PCC SE in legatura cu achizitia combinatului Oltchim”.
„In declaratiile publice, reprezentantii PCC SE, Waldemar Preussner si Wojciech Zaremba dezinformeaza constant opinia publica, investitorii, autoritatile din Romania si Comisia Europeana, prezentand in mod eronat Oltchim ca fiind o societate in pragul falimentului”, au mai spus reprezentantii companiei romanesti.
Ei sustin ca, sub pretextul unei „false ingrijorari” fata de situatia Oltchim, reprezentantii actionarului minoritar s-au opus si incearca sa blocheze masurile pe care statul roman, ca actionar majoritar, le-a initiat pentru „buna functionare” a Oltchim SA.
Directorul de dezvoltare al PCC sustine insa ca actuala conducere a Oltchim nu vrea sa dezvolte compania in conformitate cu normele europene.
Pe de alta parte, reprezentantii Oltchim sustin ca demersurile incepute in 2007 privind chestiunea conversiei creantelor in actiuni, proces aflat in derulare la Comisia Europeana, sunt conforme procedurilor comunitare.
„In stransa colaborare cu autoritatile comunitare, statul roman urmeaza sa identifice cea mai avantajoasa strategie pentru Oltchim, cu respectarea legilor romane si a normelor Uniunii Europene”, au spus reprezentantii Oltchim.
Oltchim reprezinta una dintre cele mai importante societati la care statul este actionar majoritar si, totodata, una dintre principalele societati exportatoare din Romania, 75% din productie fiind destinata pietelor externe.