Investitiile, planificate in doua etape, vor fi finantate prin imprumuturi bancare si prin intermediul fondurilor de investitii.
Oficialii Oltchim estimeaza ca pana in 2013, cand se vor finaliza programele de investitii, cifra de afaceri a companiei se va ridica la 2,5 miliarde euro, iar profitul anual – la 200 milioane euro.
Potrivit strategiei de dezvoltare, prezentata la o intalnire cu mai multe fonduri de investitii, Oltchim va prelua si integra activitatea petrochimica a rafinariei Arpechim, va investi in preluarea unui pachet de minim 51% din actiunile Exploatarii de Sare Valcea si in construirea unei centrale electro-termice, informeaza un comunicat al companiei, trimis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Constantin Roibu, directorul general al combinatului, a declarat ca preluarea Arpechim se va face in cel mult doua-trei luni, in timp ce contractul privind construirea centralei electro-termice va fi gata in maxim o luna.
Roibu a precizat ca privatizarea combinatului nu poate avea loc decat dupa rezolvarea problemei datoriei fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Potrivit rezultatelor preliminate, combinatul chimic a incheiat anul 2007 cu pierderi de 78,5 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,75 miliarde lei.
Compania are un capital social de 32,36 milioane lei, divizat in 323,6 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,90%, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93%.
Titlurile Oltchim se tranzactioneaza la categoria I a BVB, sub simbolul OLT. Compania are o valoare de piata de 278,28 milioane lei (75,8 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,86 lei/actiune, stabilita in sedinta din 8 aprilie.