„Este vremea la care bancile centrale devin nepopulare. Suntem prin esenta, prin lege, contraciclici si ca atare, odata ce economia tinde catre relansare, noi ne reluam functia de frana. Mesajul bancii nationale se va adapta cand economia isi va schimba trendul. Mesaje optimiste are cine sa dea, economia, poate si altii”, a declarat miercuri Olteanu, citat de Mediafax.
El a reiterat ca exista discutii si preocupari la nivelul BNR privind reglementarea creditarii in valuta.
„Exista si acum o serie de restrictionari, constrangeri, un tratament diferit al creditelor in valuta fata de cele in moneda nationala si exista o discutie la nivelul UE care este posibil sa se concretizeze intr-o reglementare, ceea ce inseamna ca la nivelul BNR va fi ridicata o chestiune de reglementare, nu de optiune. Mai mult, facem parte din dezbaterea la nivel european privind reglementarea creditelor ipotecare, dar majoritatea elementelor discutate acolo au fost deja implementate”, a aratat Olteanu.
Viceguvernatorul a precizat ca au existat in trecut masuri preventive adoptate de BNR care au avut efecte pozitve, iar una dintre consecintele acestora este ca sistemul financiar a ramas stabil, iar bancile nu au cerut si nu au primit ajutor financiar din partea statului.
Olteanu a explicat ca reglementarile privind conditiile de creditare stabilite de BNR a condus la existenta unui numar redus de persoane fizice care au probleme ca urmare a supraindatorarii.