„Aceasta colaborare strategica va oferi companiei MOL potential de crestere in domeniile upstream si downstream in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si alte regiuni”, a declarat Zsolt Hernádi, Chairman-CEO al grupului Mol.
Compania din Oman va detine in total 8,77 milioane de actiuni, iar in cadrul tranzactiei, MOL va prelua anumite active internationale ale OOC, dar si echivalentul unei sume cash.
Stabilirea detaliilor finale privind incheierea acestor tranzactii de active nu va avea loc mai devreme de 31 decembrie 2008. In plus, cele doua companii au convenit ca vor incheia si alte acorduri in calitate de parteneri strategici.
Potrivit analistitlor, MOL incheie o serie de acorduri de cedare de actiuni pentru a se proteja de oferta OMV, grupul controland, impreuna cu aliatii sai, circa 44% din actiunile proprii.
OMV detine o participatie de 20,2% la MOL si ofera 32.000 de forinti (183 dolari) pe actiune pentru preluarea integrala a companiei ungare.
MOL si OMV sunt prezente pe piata carburantilor din Romania
OOC este o companie comerciala detinuta in proportie de 100% de Guvernul Sultanatului Oman. Compania a fost creata in 1992 pentru a oferi Guvernului un alt mijloc de a exploata oportunitati din sectorul energetic, atat din Oman, cat si din afara Sultanatului.
Prin implicarea pe piata energiei, OOC contribuie la eforturile Sultanatului de a diversifica economia din Oman si ajuta la dezvoltarea investitiilor locale sau straine din sectorul privat.
In prezent, investitiile OOC variaza de la explorare si productie (upstream), infrastructura si transport, rafinare si petrochimie, aluminiu si energie la investitii in domeniul comercial, marketing si retail.
Grupul MOL, cu sediul central la Budapesta, activeaza pe piata de petrol si gaze, ca unul dintre principalii jucatori din Europa Centrala si de Est. Capitalizarea de piata a grupului este de peste 15 miliarde de dolari. Avand 15.000 de angajati, compania isi desfasoara activitatea in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile CSI.
MOL detine trei rafinarii in Ungaria, Slovacia si Italia si opereaza 1.000 de statii de alimentare in Europa Centrala si de Sud-Est. Grupul opereaza, de asemenea, o conducta de gaze naturale de mare presiune cu o lungime de 5.000 de kilometri si are afaceri in industria petrochimica.