OMV, grupul austriac petrochimic, ia în calcul să vândă mai multe active internaționale pe segmentul upstream. Această decizie vine în contextuș în care principiul acționar al OMV Petrom are în plan să renunțe trepat la operațiunile de exploatare și producție de hidrocarburi. În momentul de față OMV a apelat la mai mulți consilieri care trebuie să evalueze interesul pe care îl trezește portofoliul său upstream de miliarde de dolar din partea fondurilor private equity și a unor cumpărători strategici, potrivit Bloomberg, care citează surse la curent cu situația.
Cel mai probabil, activele luate în calcul în vederea unei eventuale vânzări nu vor include proiectele din Austria și Rusia și nici participația deținută la OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România.
Citește și: S-a dat startul înscrierilor pentru Programul Tomata! Legumicultorii primesc mii de euro
Grupul austriac mai are operațiuni upstream își în alte țări precum Libia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Kurdistanul irakian, Australia, Noua Zeelandă, Malaysia și Norvegia. În luna martie a anului precedent, OMV a declarat că intenționează să se transforme în una dintre cele mai mari companii din Europa de Est producătoare de combustibili fosili într-o întreprindere ecologică integrată, construită în jurul produselor chimice, reciclării și infrastructurii pentru vehicule electrice.
Compania austriacă a mai declarat că îți va reduce producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să o abandoneze complet până în 2050. OMV ar putea să vândă active la pachet sau să încheie mai multe acorduri separate, au adăugat sursele menționate, precizând că deliberările sunt în curs și nu există certitudinea că vor duce la vreo tranzacție.
„Vom face o revizuire activă a portofoliului”, a declarat directorul general al OMV, Alfred Stern, într-un interviu acordat Bloomberg Television joi.
„Acest lucru este în curs de desfășurare. Vrem să ne asigurăm că avem un portofoliu optimizat de active E&P (de explorare și producție – n.r.)”, a precizat Stern.
Orice cesionare de active necesită sprijinul guvernului austriac, care este unul dintre acționarii majoritari, respectiv 32% din OMV, dar și al fondului suveran de investiții Mubadala Investment din Abu Dhabi, deținătorul unei participații de 25% din companie. OMV joacă un rol-cheie în dezbaterea politică în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Austriei, astfel că ar putea, de asemenea, să solicite garanții de aprovizionare din partea oricărui cumpărător de active, mai arată sursele menționate.
Alte articole: Azerbaidjanul are planuri mari în legătură cu gazele naturale din România. Ce mesaj a transmis acesta la întâlnirea cu Iohannis