Cele doua companii au fost de acord sa isi impartaseasca expertiza si cunostintele in vederea realizarii proiectelor viitoare. IPIC si OMV considera ca acesta reprezinta un pas normal pe calea dezvoltarii parteneriatului si cooperarii.
„Acest memorandum reprezinta inca un pas important in vederea consolidarii excelentei cooperari cu unul dintre actionarii principali si ne ajuta in viitoarele planuri de dezvoltare in zonele cheie pentru activitatile de explorare si productie din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si regiunea Marii Caspice”, a declarat Helmut Langanger, membru al Comitetului Executiv al OMV.
„Prin acest acord, IPIC, in plus fata de activitatile de rafinare si petrochimie, isi va extinde investitiile si in activitati de explorare si productie, alaturi de un partener de prima marime la nivel mondial”, a spus Khadem Al Qubaisi, director general al IPIC.
Compania austriaca OMV Aktiengesellschaft detine un portofoliu international echilibrat de explorare si productie in 19 tari, organizat in jurul a sase regiuni cheie: Europa Centrala si de Est, Africa de Nord, nord-vestul Europei, Orientul Mijlociu, Australia/Noua Zeelanda si Rusia/regiunea Marii Caspice. Volumul zilnic de productie al OMV este de aproximativ 322.000 barili de petrol pe zi.
International Petroleum Investment Company (IPIC), companie de investitii din Abu Dhabi, activa la nivel international, detine 17,6% din OMV Aktiengesellschaft, fiind cel mai mare actionar al companiei, dupa Österreichische Industrieholding AG. Investitiile IPIC in cadrul OMV dateaza inca din 1994.
In mai 2007, OMV a deschis un birou la Abu Dhabi pentru a cerceta noi oportunitati de activitate si pentru a imbunatati coordonarea activitatilor existente in regiune.
International Petroleum Investment Company (IPIC) a fost creata in 1984 de guvernul de la Abu Dhabi pentru a prelua investitiile strategice in domeniul industriei hidrocarburilor din afara Abu Dhabi.
OMV este actionar majoritar la compania Petrom, cu
51,011% din capitalul social, pachet achiztionat de la statul roman in 2004. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine un procent de 20,63% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea are un pachet de 20,11%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) controleaza 2,03% din capitalul companiei.