Solicitarea a fost adresata premierului intr-o intalnire organizata, la Palatul Victoria, pe tema absorbtiei fondurilor comunitare si a relatiilor Guvernului cu ONG-urile.
Directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Ionut Sibian, a cerut astfel primului-ministru sa extinda si in cazul organizatiilor neguvernamentale mecanismul prin care institutiile publice si universitatile pot contracta credite cu garantii de stat, in vederea cofinantarii proiectelor sprijinite si cu fonduri comunitare.
Reprezentantii ONG-urilor au aratat ca, spre deosebire de institutiile publice, nu toate organizatiile neguvernamentale pot garanta rambursarea imprumutului cu sedii proprii, dar ca pot garanta cu contractul de finantare.
„In acest moment, ONG-urile aduc in tara peste 500 milioane de euro, iar 95% din acesti bani sunt din fonduri europene si 5% este finantare publica, chiar mai jos. Trebuie sa gasim solutii astfel incat investitia din programele de pre-aderare si ale celorlalti donatori sa nu se risipeasca, pentru ca, asa cum sunt sistemele pe fonduri structurale, acum inseamna faliment pentru ONG-uri”, a spus directorul executiv al Fundatiei.
Premierul a rspuns ca Guvernul poate accepta aceasta solicitare daca este identificat si un mecanism viabil de garantare a rambursarii.
„Sa ne gasiti mecanismul prin care daca, Doamne fereste, sunteti in situatia de a nu putea returna imprumutul sa si putem sa executam o garantie aferenta. Deci sa-mi dati acest mecanism si avem disponibilitate sa va ascultam”, a spus Boc reprezentantilor ONG.
Reprezentantii ONG-urilor au transmis totodata Guvernului ca doresc sa se asigure ca statul va mentine in continuare prevederea conform careia o cota de 2% din impozitul venit poate fi directionat catre organizatii neguvernamentale, in conditiile in care proiectul legii educatiei permite directionarea celor doua procente si catre un cont deschis de stat pentru elev.
In luna februarie, Guvernul a decis ca acele credite contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene sa fie garantate de stat, in limita unui plafon total de 2,6 miliarde lei. De aceste garantii beneficiaza administratiile locale, institutiile de invatamant superior de drept public acreditate sau institutiile de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructura, precum si operatorii regionali de alimentare cu apa si canalizare.
Autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an.
La revizuirea din septembrie a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.