Un pic de simplificare va fi de ajutor. Coruptie publica exista peste tot in lume. Credeti ca guvernul Canadei nu e suspectat de contracte dubioase? Cititi presa de acolo si o sa vedeti exemple destule. Ministere cu prea multi angajati? Exista cate o dezbatere in fiecare tara europeana. Si atunci de ce Romania e mai cu mot? De ce am ajuns sa ne dam de ceasul mortii ca nu mai avem bani sa sustinem armata, spitalele, profesorii si jandarmii, in timp ce alte tari n-au probleme atat de grave?
Adevaratul raspuns sta in felul cum guvernul se implica in supravegherea mediului economic. Statul nu e un arbitru echidistant, sau, la greu, un tata gata sa ajute (cum se intampla in toate pietele occidentale afectate de criza).
In Romania, statul e un tata vitreg si betiv care te poate ajuta cel mult prin faptul ca nu-ti da o palma cand vine acasa. Companiile care vor sa faca business sunt la mila statului, tot timpul cu frica in san ca se va mai schimba o lege, ca se va mai modifica o taxa, ca TVA nu va fi returnat la timp.
Statul este parintele evaziunii fiscale, care a impanzit tara pentru ca inspectorii de la Garda Financiara isi fac plinul si apoi se uita in alta parte.
Statul este de vina pentru ca fondurile europene nu se absorb in economie, pentru ca functionarii lui sunt prea incompetenti ca sa gandeasca un sistem simplu de transmitere a banilor la cei care au nevoie de ei.
Citeste continuarea in comentariul lui Mihai Musatoiu, redactor-sef DailyBusiness.ro, despre cei 4 piloni pe care statul si-ar fi putut sprijini cu brio incompetenta, daca ei s-ar mai fi aflat in picioare.