- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oprea, patronul BGS: As fi pierdut multe contracte daca nu aveam imaginea de dur

29 Jun, 00:01 • traian.badulescu
Bogdan Oprea, 40 de ani, proprietarul grupului de firme BGS, a detaliat pentru DailyBusiness.ro motivele pentru care firma sa si-a propus sa devina prima companie romaneasca listata la Bursa din New York, ce planuri de viitor are si pe ce segmente de business vrea sa intre, precum si despre ce se afla in spatele "imaginii de dur" pe care o afiseaza.
Oprea, patronul BGS: As fi pierdut multe contracte daca nu aveam imaginea de dur

Profilul lui Bogdan Oprea pe Key People

Oprea spune ca a pus bazele afacerii cu numai 70 de dolari, pe care i-a imprumutat de la o matusa in urma cu 15 ani. In prezent, BGS genereaza incasari de peste 20 mil. euro numai din domeniul serviciilor de protectie si paza.

Pe acest segment, BGS concureaza cu multinationale ca G4S (fosta Group 4 Falck), Securitas si Rosegur (fosta Dragon Star Guard) dar si cu firme locale ca Nei Guard (fondata de un fost actionar al firmei de securitate Romguard).

La nivelul anului 2008, BGS a inregistrat o cifra de afaceri de 22 mil. euro prin divizia de securitate si 1,7 mil. euro prin divizia medicala.

Sediul companiei din Bucuresti, situat pe o straduta in spatele Camerei de Comert, sare in ochi pentru orice trecator, datorita numarului mare de masini si ambulante din parcare pe care este inscriptionat numele grupului. Un alt indiciu este reprezentant de bodyguarzii inalti si bine-facuti si de angajatii diviziei medicale, ale caror uniforme sunt de asemenea inscriptionate cu numele grupului.

DailyBusiness.ro: Ati spus ca intentionati sa cumparati o firma de profil din SUA. De ce tocmai din SUA?
Bogdan Oprea: Este o intentie veche de aproape doi ani. In SUA, meseria de bodyguard este respectata. Oamenii considera ca au nevoie de servicii de protectie. Am studiat piata si am remarcat ca are potential.

In SUA, unde piata este la fel de fragmentata ca in Romania, cu 5.000 – 6.000 de companii, este mai usor sa cumperi decat sa faci start-up.

[quote]Trebuie sa facem intr-un fel sa ne pastram locul intre primii 4[/quote]
DB: Si cum se numeste firma pe care vreti sa o cumparati?
BO: Nu pot spune, este confidential. Initial, negociam sa cumparam alta firma, dar nu mi-a placut renumele ei, era slab pozitionata. Am zis ca trebuie sa luam o firma cu imagine buna, dupa care sa ridicam stacheta.

DB: Ce era in neregula cu prima firma?
BO: Are o imagine foarte proasta, cu angajati in varsta, mexicani. Si daca o cumparam, trebuia sa schimbam oamenii, si acolo nu e foarte usor. Exista riscul multor procese.

DB: Ce detalii puteti oferi despre profilul firmelor cu care ati intrat in contact pana acum?
BO: Au intre 500-800 de angajati si isi desfasoara activitatea in zona de Est a Statelor Unite ale Americii (SUA), in statele New York si New Jersey.

DB: Ati tinut cont si de momentul de criza actual, in decizia de cumparare a firmei americane?
BO: Categoric, firma pe care vrem sa o cumparam valora atunci cand am discutat cu ei mult mai mult decat in prezent. Pretul prea mare a fost unul din motivele pentru care am renuntat sa cumparam prima firma.

DB: Cum ati ajuns sa fiti interesat de piata americana?
BO: Avem contacte mai vechi in SUA. Din 1997 pana in 2001 am dresat caini de politie si i-am trimis politiei din State. Echipa de dresori ii dresa direct in limba engleza. Am dresat cam 200 de caini pentru politia americana. Am vrut sa facem si o firma de dresaj canin in SUA, dar am renuntat la idee, pentru ca nu vroiam sa ne mutam de atunci in State. Am facut training-uri cu echipele americane de politie si SWAT, pentru a sti ce anume ii trebuie politiei americane la cainii dresati.

DB: Cum veti manageria activitatile de acolo? Veti trimite o echipa locala?
BO: Avem deja doua companii in State, cu un manager competent. Vom mai trimite si o echipa din Romania. Firmele se numesc BGS Security Division, cu activitati de protectie si paza, si BGS American Division, care se ocupa si de achizitii precum masini Hummer pentru compania din Romania.

[quote]Alerg pana noaptea sa cresc compania[/quote]

Cum s-a ajuns la decizia de a lista compania pe Nasdaq

DB: Si cum ati ajuns la ideea de a va lista la Bursa din New York?
BO: In timpul negocierilor cu prima firma pe care am vrut sa o cumparam, avocatii de acolo ne-au propus sa ne listam la Bursa. Am avut niste discutii cu presedintele unei case mari de brokeraj si am inceput procedurile de listare. Ni s-a spus ca aceste actiuni pot dura intre 9 si 12 luni.

DB: Si de ce vreti sa va listati la Bursa?
BO: Pentru atragerea de capital. Multinationalele care au venit in Romania, G4S, Securitas si Rosegur, au inceput sa se dezvolte si au capital pentru asta. Trebuie sa facem intr-un fel sa ne pastram locul intre primii 4. Acum suntem pe 3, dupa G4S si Rosegur.

Am vazut in cateva interviuri ca ei declara „ca-si fac treaba nevazuti”. Noi preferam sa ne facem meseria cu oameni puternici, care sa intimideze infractorii doar din priviri. Trebuie sa aratam mai bine si decat politia. Spre deosebire de unii concurenti, care angajeaza cea mai ieftina forta de munca pe care o expune apoi la diverse pericole, noi angajam oameni care sa poata face fata riscurilor.

E posibil sa urmeze multe spargeri la banci

DB: Ce fel de obiective prezinta risc ridicat?
BO: Bancile, de exemplu. Cred ca vor urma foarte multe spargeri. Pana acum, nu am vazut nimic. Suntem singurii pregatiti sa asiguram servicii de paza si protectie la banci. In prezent, avem contracte cu Libra si Milennium.

DB: De ce numai cu doua banci?
BO: Am trimis oferta noastra mai multor banci, dar nu au fost interesate. Isi asuma pierderile din spargeri. Clientii bancilor si angajatii risca insa foarte mult.

[quote]Prefer sa am un procent mic dintr-o companie mare, decat un procent mare dintr-o companie mica[/quote]
DB: Cat credeti ca veti lua pentru cele 30% din actiuni pe care intentionati sa le scoateti pe Bursa americana?
BO: Se pleaca de la 20 mil. dolari, pana la 35 mil. dolari pentru pachetul pe care intentionam sa-l scoatem initial pe Bursa. Mai tarziu, este posibil sa mai vindem inca un pachet.

DB: Si ce veti face cu banii?
BO: Vom investi in divizia de securitate, mai exact in extinderea in tara si intrarea pe segmentul de transport si cash management pentru banci.

Sunt 60-80 de orase in tara in care nu suntem prezenti. Pe segmentul de transport bani pentru banci, G4S are deocamdata monopolul si noi vrem sa impartim curand aceasta piata cu ei.

DB: Si cat intentionati sa investiti pentru a intra pe acest segment?
BO: Peste 20 milioane de dolari. Pe langa masini blindate, vom investi in deschiderea de centre de procesare a banilor, astfel incat sa avem acoperire nationala. G4S are intre 10 si 12 de astfel de centre. Trebuie sa obtinem intai licenta de la BNR, ca si G4S, pentru sortarea banilor si distrugerea bancnotelor uzate.

DB: In cat timp estimati ca va veti recupera aceasta investitie?
BO: In 3-7 ani.

DB: Sunteti pregatit pentru listarea la Bursa? Stiti ca acest lucru presupune tot felul de rapoarte, multa transparenta.
BO: Eu alerg pana noaptea sa cresc compania. Sunt dispus sa fac acest sacrificiu, daca afacerea va creste. Prefer sa am un procent mic dintr-o companie mare, decat un procent mare dintr-o companie mica.

DB: Unde va vedeti compania ca cifra de afaceri, dupa listare?
BO: Este posibila chiar si o triplare, insa nu mai devreme de 5 ani.

DB: Dar pentru anul acesta, ce estimari aveti?
BO: 25 mil. euro pentru Divizia de Securitate si 3 mil. euro pentru Divizia Medicala.

DB: Cate deal-uri ati fi pierdut daca nu ati fi avut o „imagine de dur”?
BO: Foarte multe. Oamenii apreciaza ca noi intervenim oricand si oriunde. La nevoie, folosim si forta. Medicul, cand opereaza, se murdareste si de sange, nu are incotro.

[quote]Eu plang si cand moare un animal[/quote]
DB: Planul acesta de listare vizeaza si o imagine mai buna pentru companie, dupa scandalul de la mall-ul din Bucuresti?
BO: Nu are nicio legatura. Listarea e pentru dezvoltarea companiei. Sa zicem ca la mall a gresit un angajat. Dar din cauza unuia, suntem toti vinovati? In plus, si acel angajat a fost provocat. Presa nu stie ca un angajat de-al nostru, implicat in acel scandal, a fost urmarit si injunghiat. Trei saptamani a fost internat in spital.

Mass media relateaza doar senzationalul si mai putin exemplele pozitive, cu voluntarii diviziei de dezastre a BGS. De exemplu, salvarea unui copil din satul Chilii, judetul Buzau, despre care politia a spus ca nu mai sunt sanse sa fie gasit in viata, dupa 3 zile dupa ce a fost dat disparut. Salvarea acelui copil valoreaza pentru mine de zeci de ori mai mult decat scandalul de la mall.

DB: Imaginea de dur pe care o afisati nu prea se potriveste cu cea de om sensibil.
BO: Eu plang si cand moare un animal. Recent, mi-a murit cainele pe care il aveam de atatia ani (Oprea arata ecranul telefonului mobil, unde are o poza a cainelui – n.r.).

DB: Am observat ca ati apelat recent la o firma de PR. Cum comunica o firma de bodyguarzi cu una de PR?
BO: Foarte bine. Vrem sa transmitem ca a avea muschi nu inseamna a fi o bruta sau a fi prost. Inseamna ca mergi la sala, esti disciplinat, ca ai un program. Pe noi nu ne deranjeaza aceste perceptii. Perceptii eronate exista si despre blonde.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ciobanii speră să mai exporte încă 100.000 până la sfârșitul anului
Exportul de ovine către țările tradiționale a fost reluat. 13.000 de oi au plecat deja spre Maroc, ...
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe
Goana după aur modernă. Ungaria depăşete România la rezervele de aur. Top 10 ţări cu depozite uriaşe
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat în ultimul an
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat ...
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni
Leonardo Badea (BNR) anunță cum RoPay pune România în centrul Europei!
Leonardo Badea (BNR) anunță cum RoPay pune România în centrul Europei!
Cât primești la Loto 6/49 cu doar trei numere câștigătoare. Îți recuperezi investiția de câteva ori
Cât primești la Loto 6/49 cu doar trei numere câștigătoare. Îți recuperezi investiția de câteva ori
Devine obligatoriu în România, de la 1 ianuarie 2025. Anunțul momentului de la ANAF, cine sunt vizați
Devine obligatoriu în România, de la 1 ianuarie 2025. Anunțul momentului de la ANAF, cine sunt vizați
România, un pas mai aproape de Schengen! Întâlnire la Viena pentru aderarea la spațiul european
România, un pas mai aproape de Schengen! Întâlnire la Viena pentru aderarea la spațiul european
Cât este ajutorul de înmormântare după noua lege a pensiilor. Care sunt condiţiile de acordare
Cât este ajutorul de înmormântare după noua lege a pensiilor. Care sunt condiţiile de acordare
Bonusul de Crăciun pentru angajați. Care sunt condițiile impuse
Bonusul de Crăciun pentru angajați. Care sunt condițiile impuse