- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oprescu, Alpha Bank: Revizuim planurile de extindere pentru 2009

09 Dec, 00:01 • gecad.net
Anul viitor va fi pentru Alpha Bank unul al concentrarii asupra atragerii de resurse pentru creditare, dar si de revizuire a planurilor de extindere, care nu vor mai fi asa de ample cum fusese prevazut anterior, a declarat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro Sergiu Oprescu, presedintele bancii.
Oprescu, Alpha Bank: Revizuim planurile de extindere pentru 2009

DailyBusiness.ro:

Octombrie a fost prima luna in care creditarea la nivel de sistem bancar a scazut, raportat la luna anterioara. Cum a decurs creditarea pentru Alpha Bank in octombrie si noiembrie, dupa aparitia noului regulament?
Sergiu Oprescu: Noul regulament a intrat in vigoare dupa data de 15-16 a lunii, pentru ca banca centrala a predat normele proprii bancilor pe 6 octombrie iar acestea au inceput sa le implementeze dupa 15-16 octombrie. Prima jumatate din octombrie a fost putin speciala, deoarece in asteptarea intrarii in vigoare a regulamentului, au fost depuse foarte multe cereri de creditare.

Se poate spune deci ca prima jumatate a compensat efectul din a doua jumatate, cand s-a observat o scadere a cererilor. In mod normal, ar trebui sa asteptam sa treaca octombrie si noiembrie, ca sa vedem care a fost impactul asupra pietei. In ianuarie vrem sa purtam discutii cu banca centrala cu privire la regulament. Atunci putem vedea impactul acestuia asupra pietii pe un orizont mai mare de timp.

DB:Ce doleante aveti in legatura cu noul regulament al bancii centrale?
SO : Au existat prevederi pe care le-am considerat binevenite, cum ar fi limitarea gradului de indatorare pentru creditele de consum, mai ales a celui in valuta. Am solicitat insa bancii centrale sa faca o diferenta intre creditul de consum si cel ipotecar, care este un credit garantat, deci nu prezinta acelasi risc al imprumtului de consum. Creditul ipotecar e un produs special, iar clientii sai au un alt tip de comportament. Reducerea gradului de indatorare la acest produs va face ca el sa se „gatuie”, in conditiile in care e un credit oricum subdezvoltat in ansambul creditarii.

O sa solicitam Bancii Nationale (BNR) o crestere a gradului de indatorare pentru acest tip de credit, luand in calcul si comportamentul diferit al clientului, care e mult mai responsabil, in conditiile in care a acoperit riscul creditului cu garantii.

DB: Cu cat s-a redus gradul maxim de indatorare pentru creditele ipotecare oferite de Alpha Bank, dupa aplicarea noului regulament?
SO: Cu 14-15 puncte procentuale, dar in functie de valuta in care este oferit creditul sau de maturitate, gradul maxim variaza. Deci de la 65% s-a ajuns la circa 50%.

DB:Ce efecte a avut criza financiara asupra afacerii bancii? Revizuiti planurile de extindere si de angajare de personal pentru anul viitor?
SO : Da. Am pastrat doar planurile de dezvoltare pentru anul 2008 si ne vom indeplini obiectivul de extindere al retelei, ajungand la 200 de unitati la finele anului. In schimb, planurile pentru anii urmatori ani vor suferi corectii. In 2007, am preconizat ca vom deschide 80 de sucursale in 2009, dar numarul acesta va fi mai redus, n-as putea spune cu cat, pentru ca suntem inca in curs de planificare.

DB: Sunteti una din bancile axate in special pe creditarea ipotecara, realizata in special in euro. In ultimul timp, s-a vorbit despre scaderea refinantarilor de pe piata europeana. Cum ati resimtit la nivelul Alpha Bank acest efect al crizei financiare?
SO: Avem acces la aceleasi linii de finantare care sunt pe termen mediu si lung (adica pana in cinci ani si peste).

Bineinteles ca ne asteptam la o diminuare a disponibilitatii de finantare, mai ales pe liniile in valuta si cred ca 2009 va fi o perioada in care accentul se va pune pe acumularea de fonduri. Finantarea de pe piata interna merge bine, iar ponderea finantarilor prin depozite este in prezent mai mare decat anterior in totalul surselor pe care le avem pentru creditare. In plus, ma astept ca aceasta pondere sa creasca.

DB: Cu cat a crescut costul refinantarilor in euro la care aveti acces in ultimul timp, in special dupa scaderile de calificative operate de agentiile de rating? Unii analisti financiari sustin ca indicatorul CDS (credit default swap), care intra in componenta costului creditelor in euro, a crescut mult in ultimul timp.
SO: CDS este o referinta care arata cat este costul de risc pentru statul roman daca se imprumuta de pe piata externa. In ultimul timp, aceasta a crescut mult, dar el nu a fost transferat in costul refinantarilor la care avem acces. In prezent, daca luam in calcul indicele CDS, costul creditului adresat Romaniei este Euribor plus 600-700 basic points (6-7 puncte procentuale). La ora actuala, atat finantatorii externi cat si bancile locale revizuiesc costurile imprumuturilor in euro, pentru creditele noi.

DB: Pe fondul scumpirii si scaderii resurselor pentru finantari in euro, credeti ca leul ar putea deveni principala moneda de imprumut pentru creditele ipotecare?
SO : Daca vor exista economii pe termen lung in lei, desigur, pentru ca daca se lungeste maturitatea instrumentelor de pasiv in lei atunci va exista necesitatea de a crea un instrument de activ pe termen lung (credit) in moneda nationala.

DB:Cum credeti ca va evolua portofoliul de credite al bancii in 2009?
SO : Noi am avut un portofoliu echilibrat din punct de vedere al destinatiei creditelor. Daca la nivelul sistemului bancar creditul ipotecar reprezinta circa 20% din total credite, iar restul sunt credite de consum, la noi raportul a fost peste 50% credite ipotecare si sub 50% credite de consum. Vom pastra acest raport.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci