Mioveni, un oraș cu puțin peste 30.000 de locuitori, a uimit întreaga țară, depășind centre mari la capitolul economie, precum Cluj, București și Iași în topul profitabilității firmelor. Acest oraș a obținut locul al doilea în clasamentul național al profiturilor, concentrând 2,2% din profitul net total anual al României, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Proiect de lege în Guvern: Se schimbă modul de calcul pentru salariul minim pe economie!
foto: Mioveni
Industria auto joacă un rol major în această performanță economică, deoarece aici se află compania Dacia – Renault, dar și numeroși furnizori care contribuie la sectorul auto, generând vânzări mari. Conform studiului realizat de ING Bank în colaborare cu Datable și Impact Hub Bucharest, veniturile firmelor din România au crescut de 6,5 ori în ultimii 15 ani, cu o accelerare între 2021 și 2023, ducând la un total de peste 2.600 de miliarde de lei în 2023.
„În ultimii 30 de ani, ING Bank România a jucat un rol activ în dezvoltarea afacerilor clienților noștri și a contribuit la progresul economiei românești. Studiul „Profil de Antreprenor” confirmă progresul remarcabil înregistrat în această perioadă atât la nivel macro, cât și microeconomic, în special în anii care au urmat aderării la Uniunea Europeană.
În același timp, rămâne evidentă problema polarizării dezvoltării economice, care trebuie adresată în anii care urmează. Recent am lansat și raportul 30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING, în care arătăm că economia României are potențialul de a se dubla în următorul deceniu, iar țara noastră ar putea intra în top 10 economii din Uniunea Europeană”, a declarat, Mihaela Bâtu, CEO, ING Bank România.
Deși București-Ilfov continuă să fie liderul național în privința cifrei de afaceri, deținând 37% din veniturile naționale, alte orașe mici încep să atragă tot mai multe investiții și să înregistreze creșteri semnificative. În topul densității firmelor la 1.000 de locuitori, localități precum Sfântul Gheorghe din Tulcea, Crișan și Costinești ocupă primele locuri, demonstrând potențialul economic chiar și al comunităților mai mici.
Mihaela Bâtu, CEO al ING Bank România, a remarcat că polarizarea dezvoltării economice este o problemă pe care țara trebuie să o rezolve în viitor, în vederea unei creșteri sustenabile și echilibrate. ING preconizează că economia României ar putea ajunge în top 10 economii ale Uniunii Europene în următorul deceniu, în condițiile unui ritm constant de creștere.
Te-ar mai putea interesa și: Bonusul de 1.000 de euro pentru șomerii din Germania creează dispute. Partidele contestă planul Ministerului Economiei