Daca va deveni lege in forma actuala (care este deja aplicata din luna iunie – n.r.), masura ar putea pune, pe de o parte, institutiile administratiei publice in fata imposibilitatii de a mai realiza investitii, privand totodata firmele creditoare de posibilitatea de a mai finanta segmentul public, sustine Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare.
Ordonanta de urgenta 64/2007 a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), referitoare la datoria publica, prevede ca ministerul devine unicul administrator al datoriei publice, atat in ceea ce priveste contractarea acesteia cat si derularea imprumuturilor contractate. Ordonanta a intrat in vigoare pe 28 iunie a.c., a fost discutata in Senat si urmeaza sa treaca la Camera Deputatilor. Dupa aprobare si aplicarea unor eventuale modificari, ea urmeaza sa devina lege, acest lucru putandu-se intampla chiar inainte de finalul acestei luni.
Pana acum, institutiile administratiei publice centrale si locale (primarii, prefecturi etc.) puteau organiza licitatii pentru a contracta direct de la companiile de credit imprumuri in vederea realizarii de investitii. Inainte de aplicarea ordonantei, ratele de achitare a bunurilor se puteau face din bugetul de stat, prin subimprumutarea autoritatilor de catre Ministerul Economiei si Finantelor.
Conform ordonantei in vigoare, autoritatile publice locale pot contracta aceste imprumuturi doar daca rambursarea lor se va face din bugetul propriu si nu pe baza unui credit sau a unei garantii guvernamentale.
Ce inseamna, mai exact, acest lucru? Reprezentantii companiilor de leasing atrag atentia ca aceasta masura nu conduce doar la centralizarea procesului de finantare a domeniului public, ci elimina practic posibilitatea ca autoritatile publice sa-si procure bunuri prin intermediul creditelor furnizate de institutiile creditoare.
Cum bugetele administratiilor sunt reduse, acestea vor ajunge practic la imposibilitatea de a isi mai realiza investitiile, este de parere Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare
Situatia este ingrijoratoare si pentru Septimiu Postelnicu, presedintele UniCredit Leasing.
„Din pacate, daca pana acum se dorea descentralizarea procesului de finantare a domeniului public, dorinta ministerului de a controla aceste fonduri tinde sa conduca spre refacerea centralizarii. Acum lucram la o propunere pe care dorim sa o inaintam ministerului. Sper sa ajungem la o situatie de compromis”, a precizat Postelnicu.
Paradoxal, legislatia romaneasca nu permite nici Ministerului Economiei si Finantelor, care devine singura institutie ce poate gestiona datoria publica, sa achizitioneze in sistem leasing bunuri pe care sa le cedeze spre folosinta autoritatilor publice. Ministerul nu poate sa contracteze in numele autoritatii publice bunurile necesare investitiilor intrucat, in aceasta situatie, ministerul ar trebui sa figureze ca utilizator in contractul incheiat cu firmele de leasing.
„Acest lucru este imposibil in conditiile in care bunurile care fac obiectul respectivelor contracte de leasing sunt destinate exclusiv utilizarii de catre ordonatorii principali, care sunt administratiile publice”, precizeaza Adriana Ahciarliu.
Pe de alta parte, mentioneaza reprezentantii companiilor de leasing, nu exista nici cadrul legal care sa permita ca MEF sa transfere drepturile si obligatiile aferente unui contract de leasing financiar, incheiat initial intre minister si firma de leasing, catre autoritatea publica locala, beneficiara bunurilor ce fac obiectul acestui contract.
„Pentru a realiza acest transfer, ar trebui ca ministerul sa respecte prevederile OUG28/2006, adica sa fie societate de leasing, persoana juridica romana sau straina sau institutie financiara nebancara”, completeaza Adriana Ahciarliu.
In primele sase luni, firmele de leasing au finantat domeniul public cu circa 80 de milioane de euro, reprezentand 4% din totalul pietei de leasing, a carei valoare totala a fost de 2,14 mld. euro. Pentru semestrul doi, se estima ca valoarea contractelor de leasing destinate domeniului public va fi cel putin egala cu cea din prima jumatate a anului.