In ultimii doi ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ratat tinta de inflatie, depasita cu 1,5 puncte procentuale in 2008 si cu 1,57 p.p. in 2007, pe fondul consumului in exces, generat de cresterea salariilor peste productivitate, cu cate 25% pe an.
In 2009, inflatia s-a apropiat de tinta, in special din cauza faptului ca dificultatile financiare au scazut puterea de cumparare a romanilor, sustin specialistii.
[img=438]Evolutia ratei anualizate a inflatiei, in ultimii 4 ani[/img]
Ce se va intampla pe final de an? Va reusi BNR sa isi atinga tinta? Raiffeisen Bank anticipeaza o inflatie anuala de 4,5%. Aceasta este, de altfel, si cea mai recenta prognoza a bancii centrale, si reprezinta atingerea nivelului superior al intervalului de variatie pentru 2009. Insa pericolele care planeaza asupra acestei tinte sunt destul de mari, atrage atentia Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen.
„BNR nu poate dirija inflatia, deoarece multe din preturi sunt in afara controlului sau”, sustine Dumitru.
Acesta a mentionat ca evolutia leului si efectele pe care le pot induce in piata viitoarele majorari de accize, in special cele la tutun, de la 1 ianuarie 2010, sunt factorii care pot reaprinde inflatia pe final de an.
„De regula, comerciantii care vor avea de suportat cresteri pentru produsele pe care le pun in vanzare adopta o crestere graduala a tarifelor, incepand chiar inainte de cresterea taxelor, deci din 2009, asa incat sa obisnuiasca piata din timp cu cresterile”, a declarat Ionut Dumitru.
Majorarea taxelor este un efect al faptului ca guvernantii nu au reusit pana in prezent sa diminueze cheltuielile publice, pentru a aseza deficitul in tinta convenita cu finantatorii externi (7,3% din produsul intern brut pentru 2009).
Pentru a atinge tinta de deficit, statul a incercat sa creasca veniturile, prin majorarile de accize.
Scaderea inflatiei in viitor tine de guvernanti, sustin specialistii, care mentioneaza ca, daca inflatia nu se diminueaza, puterea de cumparare a romanilor va fi grav afectata in anii ce urmeaza.
Pentru anul de austeritate 2010, cei mai multi analisti anticipeaza stagnarea salariilor sau chiar scaderea usoara a acestora. In schimb, preturile pot cunoaste o crestere estimata la 3% (tinta BNR), iar o ratare a tintei ar insemna majorari si mai pronuntata.
Daca inflatia continua sa creasca, atunci puterea de cumparare a romanilor va fi foarte scazuta. Ce se poate face pentru a tine inflatia sub control?
Ionut Dumitru a enumerat 3 posibilitati, mentionand ca in prezent, „mingea este in curtea guvernantilor”.
Prima vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare si, implicit, scaderea inflatiei. Aceasta ar fi cea mai buna dintre solutii. A doua presupune cresterea taxelor si, implicit, diminuarea consumului, pe fondul scumpirii produselor. In a treia varianta imaginata de Dumitru, nu se intampla nimic, adica nu se reduc nici cheltuielile bugetare si nu cresc nici taxele, iar inflatia creste, majorarea preturilor scazand din nou consumul.
Reprezentantul Raiffeisen subliniaza ca ultimele doua variante presupun scaderea nivelului de trai al romanilor.
„Istoricul” recent al inflatiei
Tinta impusa de BNR nu are in vedere doar conservarea unei puteri optime de cumparare a romanilor. Inflatia reprezinta si unul din cele 5 criterii de la Maastricht, pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a adopta moneda euro.
In acest sens, nivelul indicelui trebuie sa fie cu maxim 1,5% mai mare fata de media celor mai performanti 3 tari din zona euro, din acest punct de vedere.
Ultimul an in care tinta fusese atinsa de banca centrala a fost 2007. In anii anteriori, inflatia reusise sa se axeze foarte aproape de tinta, sau chiar sa o atinga.
2004 a fost primul an in care indicele a coborat sub 10%.