„Riscul de neplata in cazul creditelor de nevoi personale este mult mai mare decat cel ce intervine la cele ipotecare. Clientii care ipotecheaza o locuinta pentru a obtine finantare sunt mult mai constiinciosi decat cei care au obtinut un credit de nevoi personale, poate chiar fara garantie”, a declarat pentru DailyBusiness Gabriel Cretu, directorul diviziei de vanzari retail a OTP Bank.
Creditele ipotecare neperformate ale OTP Bank Romania pe segmentul retail reprezinta un procent insignifiant, a mai spus Cretu, iar pe partea de imprumuturi de nevoi personale, procentul de neperformante este de 1-2%.
Circa 60% dintre creditele acordate de banca segmentul de retail sunt ipotecare iar 40% credite de nevoi personale.
„Cred ca ponderea neperformantelor in totalul creditelor de nevoi personale va fi in crestere, la nivelul pietei”, a mai spus Cretu.
In ultimul timp, mai multe institutii financiare au recurs in ultimul timp la majorarea dobanzilor la creditele in valuta. Volksbank, spre exemplu, a crescut dobanzile la creditele in euro, motivand majorarea prin faptul ca dobanda variabila Euribor s-a marit cu peste doua puncte procentuale in ultimii doi ani, determinand scumpirea creditelor de refinantare.
In plus, influentate de criza americana, bancile au tendinta de a vinde mai scump imprumuturile, tocmai pentru a se proteja in fata riscului aferent creditarii.