Demersul vine pe fondul adoptarii de catre Bursa de Valori Bucuresti a unui program de facilitati menite a atrage cat mai multi participanti la bursa.
Principala facilitate se refera la scutirea de la plata tarifului de admitere ca participant la sistemul de tranzactionare la pietele administrate la vedere si la termen (valoarea acestuia fiind de 200.000 lei). Facilitatea este valabila pentru toate firmele care se inscriu la bursa pana pe 31 august 2009.
Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca deschiderea BVB catre baza de clienti ai OTP Bank Romania, ai Balkan Advisory Company Securities Bulgaria si ai altor viitori „remote members” din regiune va crea premizele pentru cresterea lichiditatii generale a pietei bursiere din Romania.
„Principalii beneficiari vor fi companiile listate la BVB, care vor intra astfel in atentia unui numar sporit de investitori si care vor avea asigurat un acces mai facil la finantarea prin utilizarea mecanismelor pietei de capital” a declarat Dumitru.
„Am decis sa extindem gama de produse si servicii, prin includerea in oferta noastra a serviciilor de brokeraj pe pietele de valori mobiliare tranzactionate la vedere si administrate de Bursa de Valori Bucuresti. Data fiind perioada actuala relativ calma din punct de vedere al volumului de tranzactii efectuate, precum si facilitatea oferita de Bursa privind taxa de dobandire a calitatii de membru, am considerat momentul de fata ca fiind unul prielnic pentru a incepe participarea la sistemul de tranzactionare al BVB.”, a declarat Mircea Valceanul, director al Directiei Piete de Capital din cadrul OTP Bank Romania S.A.
Pe de alta parte, Petar Krastev, directorul executiv al Balkan Advisory Company Securities (BAC IP EAD) Bulgaria, a spus ca firma va opera prin ca viitor remote member (membru conectat „la distanta”) la sistemul de tranzactionare administrat de BVB, urmand sa ofere o paleta larga de servicii financiare.
„Balkan Advisory Company Securities (BAC IP EAD) este autorizat in Bulgaria, detinand o licenta internationala si este activ implicat in domeniul financiar al acestei tari. A realizat, de asemenea, tranzactii cu actiuni si instrumente cu venit fix in majoritatea tarilor provenind din fosta Iugoslavie. A avut contributie la 2 noi emisiuni de eurobond-uri/Brady, colaborand cu banci londoneze. Daca pana acum BAC (avand birouri in 4 tari balcanice) a desfasurat operatiuni doar in sectorul corporate finance (M&A – fuziuni si achizitii), implicarea pe piata de capital din Romania a fost foarte limitata. In acelasi timp, compania noastra considera ca bursele emergente din Estul Europei, precum Romania si Bulgaria, vor intra mai vizibil in aria de interes a investitorilor. De aceea dorim sa ne implicam in procesul de accesare a pietei administrate de Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Petar Krastev.